Nagy sikerrel zárult a Budapest Borfesztivál: a kiváló programoknak, a jó időnek, valamint a borkínálatnak, a borászok jelenlétének köszönhetően közel 40 ezer borkedvelő látogatott a rendezvényre.

A Budapest Borfesztivál és a nagylelkű borász szakma összefogása ismét eredményes lett. Huszadik alkalommal rendezték meg a jótékonysági borárverést a fesztiválhoz kapcsolódó eseményként, és ismét jótékonysági célra fordították a befolyt összeget. 

Az árverésen, amelyet a Mercure Buda szállodában tartottak, 40 tétel került kalapács alá, és összesen 6 millió 310 ezer forintért kelt el ez a mennyiség. A kikiáltási árhoz képest a legmagasabb összegért a licit folyamán a Heimann pincészet Heimann Grand 2012-es évjáratú bora kelt el, 15 ezerről 360 ezerért talált gazdára. A legmagasabb kikiáltási árú tétel a Vertigo Media Kft. által felajánlott tokaji borválogatás volt, amelyben szerepelt az 1999-es Tokaj Oremus 6 puttonyos aszú, a 2011-es Szepsy 6 puttonyos aszú és a Kaláka pince Tökösmál nevű 2013-as évjáratú bora. 150 ezer forint helyett 370 ezer forintért vásárolták meg. Kalapács alá került egy 1959-es 6 puttonyos aszú is a Grand Tokaj Zrt.-től. Ez 140 ezerről 340 ezer forintra licitálták. Ugyancsak sikeresnek bizonyult a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott hat palackos VinAgora aranyérmes magyar borválogatás; 70 ezerről 200 ezerre emelkedett. 

A befolyt összegből a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tiszaburai varrodájának a fejlesztését végzi el. A 2016-ban nyitott kisüzem évtizedes hiányt pótol a faluban, munkát biztosít és életet lehel a településbe. Egyúttal a varroda gyakorlati oktatások helyszíne, emellett óvodásoknak és általános iskolásoknak tartanak játékos foglalkozásokat, segítve őket a tanulásban és a pályaválasztásban. A varroda munkájával már a fesztiválon találkozhattak a vendégek, a poharat tartó kis fekete vászontáskát, amelyen ott szerepelt a piros máltai kereszt is, az ott dolgozók készítették. 

Hajós Anna

Fotók: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkeink:

https://ttghungary.hu/2019/09/13/borfesztival-uj-korszak-epul/

https://ttghungary.hu/2019/09/11/csillagok-es-bikak-a-poharban/