A méltán híres és népszerű Arany Gyűrű turisztikai útvonal mellett újabb tematikus út fejlesztése zajlik Oroszországban. Az Ezüst Lánc az észak-nyugati területek turisztikai kínálatát öleli fel. Nem titkolt cél, hogy az új projekt rövid időn belül elérje a már több mint fél évszázada létező Arany Gyűrű népszerűségét.

Oroszország legnépszerűbb turistaútvonala az Arany Gyűrű. A Moszkvát is magába foglaló nyolc város történelme, kultúrája, hagyományai elválaszthatatlan részét képezik Oroszországnak. A tematikus út ötlete 1965-ben született, amikor Jurij Bicskov, a Szovjet kultúra című folyóirat újságírója Szuzdálba utazott a lap megbízásából. Útközben gondolkodott el azon, hogy Moszkvából indulva el lehet jutni Vlagyimirba, Szuzdálba, Kosztromába, majd onnan visszatérve Moszkvába, az utazás folytatható Jaroszlavba, Rosztovba és Preszlav-Zalesszkijbe. 1967 szeptemberében Bicskov a saját autójával bejárta a megálmodott útvonalat. Az útiélményeit a Szovjet kultúra újságban írta meg. Az 1967 novemberében és decemberében megjelent írásokat „Arany Gyűrű” címmel publikálta, az elnevezést maga Bicskov találta ki.

Az Ezüst Lánc születése közel sem ilyen kalandos, elnöki rendeletre indult el a projekt 2012-ben, de sokáig Csipkerózsika-álmát aludta. Ahogy a mesében, itt is a herceg kellett ahhoz, hogy életre kelljen, aki ezúttal egy régi szakember volt. Szergej Kornyejev 1996-2012 között irányította az Orosz Utazási Irodák Szövetségének Észak-Nyugati Régiós Igazgatóságát. Nincs olyan szakmabeli Oroszországban, aki nem ismerné el, hogy Szergej Kornyejev rengeteget tett azért, hogy Szentpétervár nemzetközi szinten is népszerű turisztikai desztinációvá váljon. Ezt követően a Szocsiban megrendezett olimpiai játékok szervezőivel dolgozott, majd a Roszturizm, az Orosz Állami Turisztikai Ügynökség helyettes vezetői posztját töltötte be. 2020. június 1-től Szentpétervár Turizmusfejlesztési Bizottságát vezeti. Kiemelt projektként kezeli az Ezüst Lánc tematikus utat, az érintett régiókkal közösen legutóbb a moszkvai Intourmarket Kiállításon mutatták be.

Az ország észak-nyugati területeit felölelő tematikus út 11 közigazgatási egységen halad át: Szentpétervár, Leningrád megye-, Arhangelszk-, Vologda-, Kalinyingrád-, Murmanszk-, Pszkov-, Novgorod megyék, Karéliai Köztársaság, a Komi és a Nyenyec Autonóm Körzetek. Nyilván ez olyan hatalmas terület, amit egyetlen utazással aligha lehet bejárni, éppen ezért különböző témák közül választhatnak az utazók. Összesen 320 útvonalat dolgoztak ki, ezek között történelmi helyek, zarándokútvonalak, várakat és templomokat bemutató utak, városlátogatások, kerékpáros körutak, iskolai kirándulások szerepelnek. Az érdeklődök úgy is válogathatnak, hogy családi utazást, iskolai kirándulást szerveznek, vagy éppen barátokkal fedeznének fel új helyeket. Még a járvány miatti bezártságban is érdemes az Ezüst Lánc weboldalán szörfölgetni, annyi szép és ismeretlen helyet fedezhetünk fel: s-necklace.ru

Szegedi Andrea