Tunézia Idegenforgalmi Hivatalának budapesti képviseletétől megtudtuk, hogy országuk mesebeli szépsége, az északi partnál fekvő Djerba szigete szeptemberben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Raja Ammar, a hivatal vezetője elmondta, büszke erre a tényre, és szeretné, ha minél többen megismernék a térség legnagyobb szigetét és látnivalóit. További különlegesség, hogy a hely határos a sivatagi régióval, így az ide látogató a tengerpartról könnyen eljuthat a homokdűnékhez.

A görög mitológia Djerba szigetét a „feledés szigeteként” említi. A legenda szerint Odisszeuszt az egyik hajóútja során úgy elvarázsolta az akkor még ismeretlen táj, hogy sose akart innen hazatérni. Napjainkban is sokan vannak ezzel így, mert aki elutazik ide erre a vendégszerető helyre, elfelejti minden gondját és átéli Kelet csábítását. Ideális választás pároknak és családoknak is; mindenki talál szórakozást. A budapesti, közvetlen repülőjáratokkal júniustól októberig nagyjából kétórás úton lehet ideérni. Az óvárosban élmény a bazárba látogatás, lehet a sivatagban quadozni, hajókiránduláson részt venni a Flamingó szigetre. Érdemes felkeresni Erriadh falut, ahol a házfalakat egy csapat nemzetközi graffiti művész érdekes, vibráló képekkel festette tele néhány éve.

A sziget a kilencedik világörökségi helyszín Tunéziában. Dougga ókori romvárosa 1997-ben nyerte el ezt a megtiszteltetést. A hatalmas épületek falai között megérthetjük a korabeli városok építkezését és mindennapjait. Tunisz és Sousse óvárosa, egy édes és sós taváról ismert nemzeti park, valamint egy zarándokhely is szerepel az UNESCO listáján.

Hajós Anna