Egy különleges helyre hívja fel a figyelmet a brazíliai Havas utazási iroda. A „Zöld tenger” túrán három napig a természet kedvelői igazi paradicsomban pihenhetnek. Az Ilha Grande, azaz Nagy sziget a Rio de Janeirotól 111 kilométerre található Mangaratiba városától másfél órás komp-úttal érhető el. Egy öbölben fekszik, mintegy 193 négyzetkilométeren.

A sziget számos, lenyűgöző látnivalót kínál. Gyönyörűek a strandok, kristálytiszták a folyók, varázslatosak a vízesések, és izgalmasak a túraösvények, amelyek a kilátópontokhoz vezetnek. A fővárosuk, Vila do Abraáo nyugodt menedék a mindennapi nyüzsgés elől. Macskaköves utcái és autómentessége ideálissá teszik a pihenést és a feltöltődést. Strandjai tökéletesek azoknak, akik szeretik a szörfözést és a tenger hullámait. A Praia a csendes víz szerelmeseinek kiváló; itt bár és éttermi szolgáltatások, vízi járműkölcsönzés is várja a vendégeket.

      A legnépszerűbbek a sziget látnivalói közül a lagúnák kristálytiszta vizeikkel és gazdag élővilágukkal. Mindezek mellett Ilha Grande gazdag történelmi hagyományokkal is rendelkezik. 1796-ban épült a Santana templom, de ilyen a XIX. század végén készült vízvezeték, amely az európai bevándorlóknak szállította a vizet. Gyönyörű a Preta strand és kilátó, valamint a vízesés.

Különleges a Saco do Céu, vagyis az Égi-öböl, amely a nevét onnan kapta, hogy az óceán felszínén éjszaka lélegzetelállítóan tükröződnek a csillagok.

Az új „Zöld Tenger” program a turisták számára lehetővé teszi, hogy felfedezzék és átéljék a brazil természet és kultúra szépségét és gazdagságát, ismertette Sárdi Rezső, a Havas utazási iroda magyarországi képviselője.

Hajós Anna