A cím egyúttal a komáromi Tourinform iroda jelszava, amely arra is utal, hogy napjainkban már Komárom és Komarno között nincs közlekedési akadály. A két városrészt összeköti a múltja és a jelen is. Közös Jókai és Klapka tisztelete, valamint az erődrendszer csodálata és természetesen az egyszerre összekötő és elválasztó Duna, rajta a két híddal.

Az Európai Unió Limes pályázata is felhívta a figyelmet a római örökségre. Uniós és a magyar kormány támogatásával az egykori, Komáromi Méntelep főépületéből, majd irodaházból, később a város önkormányzata által megvásárolt ingatlanból megépült a Brigetio öröksége látogatóközpont, amely a római kori helyőrségi település nevét viseli. Kiállításai igen gazdagok. A régészeti leletek bemutatják az ókorban itt éltek feltárt anyagát. Az1992 óta tartó ásatások legszebb leletei láthatók itt. Látványos és látogatóbarát a kiállítás: felidézi az akkori pinceberendezést, valamint a lakóház fűtési rendszerét, az üvegtetőn járva nézhető a mozaikberakás, valamint a mennyezeti freskómaradvány. Megrázó a két kisgyerek csontváza a szarkofágban, akik nagy valószínűséggel egy járvány áldozatai lettek. Egy valószínűsíthető Ovidius ábrázolás, a felépített pékség, a rejtélyes szentélyrekonstrukció, a híres, itt talált díszsisak, egy törvénytábla és sok megmaradt cserépedény mutatja, hogy éltek akkor az itt állomásozó, határt őrző római katonák és az őket kiszolgáló, ellátó emberek.

A látogatóközpont földszinti folyosóján az 1848-as szabadságharc eseményei és benne Komárom hősének, Klapka György tábornoknak az emlékkiállítása kapott helyet. Őt 1848 szeptemberében Batthyány Lajos nevezte ki Komárom várának erődítési és tüzérségi parancsnokává. A világosi fegyverletétel után úgy tudott tárgyalni, hogy minden katonája mentesítő levelet kapott. Így szerezte meg ezt Jókai Mór részére felesége, Laborfalvi Róza.  Az épület egyik emeleti részén az egykori polgármesterekre emlékeznek, valamint az I. világháború itteni eseményeire, az akkor itt szolgáló katonákra, köztük Hajós Alfrédra, aki olimpiai győzelmei révén ismert és kedvelt volt itt is. Komárom labdarúgó büszkesége az aranycsapatban játszó Czibor Zoltán volt, akiről utcát is elneveztek, és akire a róla elnevezett városi sporttelepen április 27-én, a hetven évvel ezelőtti történelmi diadal, a 7:1 évfordulóján emlékeznek.

A város legnagyobb látványossága az erődrendszer. A Monostori erőd Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, amely a XIX. században épült. Bástyák, védőalak, három kilométeres kazamatarendszer, földsánc és a harcmező már eleve különleges látvány. Bent pedig a sütőipari emléktár és kenyérmúzeum mellett az évszázadok fegyverei és egy ágyúterem is áll a látogatók rendelkezésére. Egy „I. világháborús”, csukaszürke egyenruhás baka segítségével nézhetjük végig mindezeket, sőt egy ágyúlövés sem marad el. A Csillagerőd különlegessége, hogy felújítása után itt kapott helyet a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint 100 éves gipszmásolat gyűjteménye, amely az archaikus görög művektől a XVI. századi alkotásokig mintegy 300 darabból áll, köztük például ott a Milói Vénusz, és a Laokoón-csoport. Az Igmándi erődben április végétől látható a római kor kőtára.

A Duna balpartján, a határtalanul jeligének megfelelően, a komárnói oldalon áll az Öregvár és Újvár, az erődrendszer legrégebbi része, amely a törökök elleni harchoz készült a XVI. században. Később átépítették és modernizálták a XIX. század elején. Most érdekes látnivaló a turistacsalogató „vaklabirintus”, amely akadályokkal teli és teljes sötétségben próbálható ki a tájékozódási képesség. A város további nevezetessége az Európa-udvar, ahol a Zichy palota előtt alakították ki azt az épületegyüttest, a különböző európai országok jellegzetes stílusát megörökítve. Itt látható Mária Terézia és Európa védőszentjeinek a szobra is. Kis távolságra innen, a város róla elnevezett főterén Klapka György 1896-ban felállított szobra áll. Az ugyancsak közeli Bella étterem nagy valószínűséggel Jókai második feleségéről, Nagy Belláról kapta a nevét. Itt lehetett már ismerkedni a Jókai palacsintával. Kóstolható volt a kézműves Zax csokoládébonbon nagy választéka.

Proczeller Tamás, a komáromi Tourinformiroda vezetője elmondta, új marketingstratégiával dolgoznak, új a logójuk, és együttműködésre törekszenek a helyi civil szervezetekkel. Ma már a Brigetio gyógyfürdő vize minősített gyógyvíz; római korra utaló az ottani szauna, és könyv készül a gyerekeknek a helyi történelmi érdekeségekről. Havonta szerveznek tematikus utakat, köztük gasztronómiai, valamint kerékpáros túrákat. Ilyen érdekesség lesz a nyáron, június 7-én újdonságként a Jókai palacsinta bemutatása és megkedveltetése. Ez várhatóan 500 méter hosszú ételként készül akkor, amelynek az alapja, ahogy a Jókai bablevesnek, a bab és a csülök. További érdekes szórakozási lehetőséget nyújt a most 20 éves Magyar Lovas Színház, amely épít az ember, a művészet és a ló ritkán látható közösségére, részeként a magyar színháztörténetnek. A János vitéz, a Ludas Matyi, a Lóvátett lovasok, vagy az operettgála megtölti a nézőteret.

Hajós Anna