A debreceni Déri Múzeum színes kiállítássorozattal és érdekes programokkal várja a látogatókat az év hátralévő részében is. Az időszaki kiállítások mellett nem maradnak el a múzeumpedagógiai tárlatok sem. A teljes felsorolás nélkül néhányat kiemelünk.

A január 21-ig nyitva tartó régészeti kiállításon a múzeumalapító Déri Frigyes gyűjteményéből három különböző korból származó sisakot és a Nyemija-sisakot mutatják be együtt. Egyik Kr. e. 600-525 között készült bronzból az archaikus korban, a másik fajta Kr.e. IV.-III. századból való, rézlemezből kalapált trák típusú sisak. Az álig felfegyverzett, gyalogos görög katonák viselhették; a korábbit a spártai, a későbbit a macedon harcosok, talán Nagy Sándor seregében. A harmadik sisak Kr.e. a III. századi, valószínűleg kelta kovácsmester keze munkája: vasból, bronzelemekkel, és vörös zománccal díszített sisakgombbal a tetején. A negyedik már a XI. századi munka, aranyozott, gazdagon díszitett, rézlemezekkel felszerelt varég, vagyis viking sisak. Ezeknek a különleges története a kiállításkatalógusban szerepel.

Jövő év január 7-ig látogatható a Cívisek világa állandó helytörténeti kiállításhoz kapcsolódó kamaratárlat, amelynek címe „Egy az Úr, egy a hit”. A Debreceni Református Egyházmegye és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye gyűjteményes anyagából összeállított az anyag. November 30-án Debrecen élővilágának jeles kutatóit ismerteti Mező Szilveszter fő muzeológus.

A Debreceni Irodalom Háza a helyszíne Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállításának. Közismert szobrait, rajzait, domborműveit tekinthetik meg a látogatók. Május 26-ig egy különös időszaki kiállításon a Debrecenben 1773-ban született, és fiatalon ugyanott meghalt Csokonai Vitéz Mihály esetleges jövőképét ábrázolja Szabó Ádám szobrász, abból kiindulva, mi történt volna, ha a költő túléli a végzetes tüdőgyulladását, és nem hal meg alig 32 évesen.

Hajós Anna