A 2023-as városok világnapján 55 település csatlakozott a szövetség Kreatív városok hálózatához. A kultúrában és a gasztronómiában gazdag Battambang lett az első kambodzsai város, amely ehhez az elismeréshez juthatott. A helyi hatóságok és a kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy minél több turistát vonzzanak. A hely kreativitása, az emberközpontú várostervezés innovatív gyakorlásának bemutatása hozta a csatlakozási lehetőséget – tájékoztatott dr. Sárdi Rudolf, a Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium magyarországi és kelet-európai képviselője.

    A város felvétele a gasztronómia kategóriában felhívja a figyelmet a tartomány kivételes konyhájára, és egyúttal ezt fel is használja a helyi fejlődés és a globális kulturális csere fokozására. Az ételek, amelyek mögött mindig ott a város neve, a lágy hal, a bambuszba töltött ragacsos rizs, a papaya saláta, a rizspapír mind olyan, amit naponta fogyasztanak az ott élők, a tartomány lakói.

Battambang tartomány kormányzója, Sok Lou, ünnepi beszédében értékelte az elismerést, amely segít még több turista odavonzásában, és még több élelmiszer áll így rendelkezésre. Nő a szállodák és panziók száma is. Nagyobb lesz a piaci kínálat, a helyieknek több zöldséget és gyümölcsöt kell termeszteniük. Mindez emelni fogja az életszínvonalat, és komoly lehetőséget, jövőképet ígér a tartomány lakosai számára.

Hajós Anna