A Kassa Régió Turizmus (KRT) sikeres évet tudhat maga mögött. Népszerűek a rendezvényeik, jelentős fejlesztési projektek, a Haravara gyermekprogram nyomozós játéka, az autóbuszos kirándulásaik, vásárok és kiállítások összességükben elérték, hogy a látogatók száma és az ott töltött vendégéjszakáké egyaránt növekedett.

A budapesti Szlovák Intézetben magyar utazási irodák képviselői és újságírók számára tartott tájékoztatón Török Attila, a régió TDM marketing vezetője elmondta, 2023-ban 12 százalékkal nőtt a látogatottságuk 2022-höz képest, a vendégéjszakák pedig 15 százalékos emelkedést mutatnak. A külföldi vendégekkel kapcsolatos adatok is ezt bizonyítják. Mindehhez hozzájárult számos újdonság, amelyek az idei évben is várhatóan vonzerőnek bizonyulnak.

Ilyen például az Imrikfalvi (Dedinky)-Geravy libegő, amely átfogó felújítást követően Szlovákia egyetlen együléses retro libegője. Az 1970-ben épült, 221 méter magasságban, közel két kilométeren át 133 személy szállítására alkalmas gépezet negyven éven át szállította a turistákat, évente átlagosan 15 ezret.  2012-ben műszaki okok miatt leállították, majd az újra indításhoz jelentősen hozzájárult a megye idegenforgalmi szervezete. A használathoz bátorság és megfontoltság kell, viszont nem marad el az adrenalin-élmény.

További érdekesség például a Green-Point környezetbarát, napelemmel működő turista kilátó Kluknón, a labirintus az Alpinka üdülőközpontban, a nagymihályi veteránautó múzeum, vagy a fák koronájában kialakított szálláshelyek és wellnessközpont Tokaj szlovákiai részén. Az ökoturizmus hangsúlyt kapott: új élmény tanösvény van Sajórédén (Rejdová), a „Harcos útja a káposztafalvi elvarázsolt rengetegben” (Hrabusice), egy felújított katonai bunker Iglón. A kassai várban fazekasműhelyet hoztak létre, a Bodrog folyón pedig sporteszköz kölcsönzőt csónakázni vágyók számára. A Vinnai-tó környékét teszi vonzóvá a „Wellness a csillagos ég alatt” jellegű kikapcsolódás.

A marketingvezető leszögezte, nem tömegtúrizmusra törekszenek, hanem az érdekes, különleges kínálat támogatására. 2022-ben a megye négy gömöri szakrális műemléke elnyerte az Európai örökség címet. Forgalmuk növelésére új eszközöket vezettek be: Javítják a megközelíthetőségüket és a látogatók átfogó komfortérzetét. Ezek eredményeként megnőtt az érdeklődés a műemlék templomok belső tere iránt. A „Virtuális templomi idegenvezetők” projekt célja, hogy interaktív módon, hangok és képek segítségével bemutassák mindezt. Akik pedig nem tudnak személyesen odalátogatni, mobilalkalmazás segítségével csodálhatják meg a helyszínt. Három nyelven, angolul, szlovákul és magyarul szolgáltatnak tájékoztatást.

A ”Terra Incognita” megyei támogatási mechanizmus a rendezvények révén jelentősen képes növelni a régió látogatottságát és a vendégéjszakák számát. Ilyen lesz idén is a Széles-tó feletti Szent János tüzek, a Zempléni Veterán Rallye, az Akác illata, a nemzetközi Békemaraton, az Art Film Fest, a Kassai Repülőnapok, az Élő szobrok, a Fehér éjszaka, a Margitfalvi finomságok.

   Tavaly öt érdekes természeti helyszín fokozta a megye iránti érdeklődést, a turisztikai vonzerőt. A Művészet X háromdimenziós nyomot hagy maga után a tájban, szlovákiai unikum, amelyet a szakmai közönség az Aranyszög 2023 marketingversenyben bronzéremmel jutalmazott. A ránkfüredi gejzír közelében egy napóra által ihletett az „Égen túli idő mögött” című alkotás áll, a látogató érzékeli az idő múlását és megélését. Az Üstökös Szádelőben egy betonkeverőt és a kidobott karácsonyfákat elegyíti. Összekapcsolja a mészkősziklákat a közeli cementgyárral. Az ungszennai halastavak közelében a Kukan a madarak és emberek együttélésének állít emléket. Az illésházi Sans Souci nyárilaknál egy Fügés gödör telepítése történt. Olyan mélyedésbe ültették, amely a növény számára a szükséges védelmet és mikroklímát biztosítja. A Thurzófüredi-tónál tekinthető meg a Rákok fürdője, amely mázas kerámia-darabokból készült absztrakt kompozíció.

2024-ben folytatódik a projekt. A Kassa Régió Ökoturizmus szervezet a megyei önkormányzattal együttműködve még a nyári turistaszezon előtt elkészülnek az alkotások. A Szivárvány vizet iszik a Kosiarny briezok helyszínén, Szepessümegen, a Teknősbunker című alkotás Bodrogszerdahelyen, az ”1+1=erdő Dernő községben lesz látható.

Idén nyit a fűzfalabirintus. Lesz méh skanzen, Iglón régi repülővel lehet sétarepülésen részt venni, Kassán a kisvasútnál hajtánypálya működik. Készül filmes tanösvény az egykori forgatási helyszíneken.

A gyerekek számára különleges kirándulásokat szerveznek. A Haravara óriásbaba varázslatos világot tár a családok elé. 30 elrejtett pecsétet kell megtalálni verseny formában, nyomozós játékkal. Tíz egynapos kirándulás ugyancsak megtehető szervezett, vezetett túra során.

Hajós Anna

Fotó- Haravara, Kosice régió