Február 27 – március 1. között rendezi a Hungexpo a 43. Utazás kiállítást, vele együtt a Budapest Boat Show-t és az Afrika Expot. Negyven ország több mint 250 kiállítója hozza el szolgáltatásait, mutatja be desztinációit és termékeit. 20 ország – a világ minden tájáról – önállóan is megjelenik. A külföldi díszvendég Olaszország, a hazai pedig Eger és térsége lesz.

Olaszország a tájaik, tengerpartjuk, jellegzetes konyhájuk, síelő helyeik, szállodáik mellett a mostani budapesti kiállítás kiemelt témájával kapcsolatban a kulturális és vallási turizmusuk értékes vonzerejét is bemutatja. Történelmi városaikra, műemlékeikre és zarándokhelyeikre is felhívva a figyelmet.

Eger, a másik díszvendég meghatározó szerepet tölt be a hazai turizmusban. Látogatottsága folyamatosan nő; tavaly ez a szám megközelítette a 700 ezret. Színes programjai között itt a kiállításon mindennap borkóstolás lesz, szombaton pedig a Hatvany serfőzde söreivel ismerkedhetnek a látogatók. Jönnek egri vitézek, akikkel fotózkodni lehet, részt vehetnek az érdeklődők a város által szervezett nyereményjátékon.

A Budapest Boat Show, amely országunk legnagyobb szárazföldi „kikötője”, csaknem 130 vitorlással, motoros és elektromos hajóval, eszközökkel és kiegészítőkkel a G és F pavilont tölti meg. Itt a díszvendég most a Velencei-tó, ahonnan a különböző szakszolgálatok, sportlétesítmények, a rehabilitációs központ is képviseltetik magukat. A tó élővilágáról, turisztikai látványosságairól folyamatos vetítés segíti a nézőt eligazodni; szombaton és vasárnap a Csóbor pincészet borai, valamint a Choco Rino termékei is kóstolhatók. Itt lesznek a legjelentősebb külföldi és hazai hajómárkák újdonságai, megismerhetők a különböző kikötői szolgáltatások, hajóbiztosítások és bérlések. Az olimpiai felkészülésről világbajnokaink beszélnek. A bemutató medencében hajótesztelés, vízi mentés is várható.

A Karaván Szalon minden eddiginél nagyobb területen mutatja be a 75 lakókocsit és lakóautót, a legszélesebb hazai kínálatot az érdeklődők elé tárva.

Idén ismét itt az Afrika Expo és Vásár, amely a földrésznek Közép-Európában az egyetlen, első és legexkluzívabb négynapos tematikus fóruma. 26 afrikai ország 158 cége, szervezete érkezik.

Változás történt a belépési helyszínben. A belső építkezés miatt kizárólag a 3.-as kapun, a III. fogadócsarnokon keresztül lehet a kiállításra belépni. A diákok a pénteki napon díjmentesen léphetnek be, a Budapest Boat Show látogatása pedig vasárnap a hajóvezetőknek ingyenes.

Hajós Anna

Fotó: Hungexpo