Szokatlannak tűnik a kérdés felvetése egy idegenforgalmi portálon, de azért van ennek némi logikai alapja, és mindemellett még hűen tükrözi is, az iparág hazai területén működő helyzetet.

Hegesztő abból lehet, aki elvégzi a vonatkozó tanfolyamot és annak végén elméleti és gyakorlati ismeretekből is sikerrel levizsgázik, és ezt igazolandó, rendelkezik egy bizonyítvánnyal is. És kiből lehet idegenvezető? A válasz borzasztóan egyszerű: bárkiből, aki meg tud szólalni magyarul, vagy bármilyen idegen nyelven. A sajtó időnként egy-egy esemény kapcsán felveti, hogy ejnye-ejnye, meg nahát, de mivel egyetlen idegenvezető szervezetnek sincs semmilyen hatósági jogköre, így a „Schwarzwald Klinika” zenéjére szervezett képesítés nélküli tevékenység megy tovább. Tanfolyam és vizsga nélkül, hevenyészett szakmai ismeretekkel és nyelvtudással, kitűző nélkül, vidáman megy a munka, többnyire számla nélkül bonyolítva.

A legutóbbi athéni utamon, az Akropoliszon, a csoportom elején egy magyarul beszélő helyi idegenvezető magyarázott. Közben hozzám (a csoport végére) odajött két hölgy megkérdezni, hogy hol a mosdó, aminek irányát én felemelt kézzel megjelöltem. A mellettem álló biztonsági ember erre akkorát fütyült, hogy majdnem megijedtem és kidagadt nyaki erekkel ordítozta két nyelven, hogy itt nem lehet „idegenvezetni”, csak a helyi engedéllyel rendelkezőknek.

Igencsak meglepődött, mikor közöltem, hogy én csak a mosdót mutattam, a helyi emberük meg, mindenféle engedéllyel és kitűzővel, elől magyaráz a csoportomnak. De – és ezt neki is megmondtam -, jó, amit csinált, mert védte a saját emberének a kenyerét, meggátolta volna az engedélyezés nélküli munkát. Tehát neki volt igaza.

Úgy szeretném látni, hogy egyszer valamelyik idegenvezetői érdekképviselet egy felelős tagja, a hóna alá kap egy munkavédelmi felügyelőt, netán a nagyobb nyomaték kedvéért egy rendőrt is, például a Hősök terén, és igazoltatja a csoport elején szavalót. Ha nincs kitűzője, és igazolványa, már adja is a csekket, megjelölve a büntetés összegét. Biztos vagyok benne, hogy a frekventáltabb fővárosi helyeken ellenőrizve, egy hétvégén megkeresné a megbízó idegenvezetői szervezet az éves költségvetését.

Veér Jenő