A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Borászportrék sorozatában az érdeklődő látogatók Dr. Sümegi József bajai borásszal találkozhattak. Hagyományosan Nyikos István, a Magyar Borakadémia tagja vezette a beszélgetést, amelynek során megismerkedhettünk a vendég szakmai életével, hiszen ő a hazai borászati közélet jeles képviselője, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége, valamint a Magyar Borakadémia volt elnöke. Nyolcvan évesen ragyogó szellemi frissességgel számolt be a hazai borkultúra közelmúltjáról, és jelenéről, nemzetközi helyzetéről, hiszen ebben folyamatosan és magas fokon részt vett. Borászatból doktorált; címzetes egyetemi docens.

Dr. Sümegi József elmondta, hatvan éve borász. Bácskai parasztcsaládból származik, nagyapjának három hold szőleje volt Bácsszentgyörgyön, 500 méterre a határtól. 22-23 fokos Kadarkát készítettek. Az itt szerzett gyermekkori ismeretek megkönnyítették a továbbtanulását. Borásztechnikumot végzett. Mint mondta a felvételinek érdekes része volt, hogy öt pohár bort kellett felismerni a matematika- és a kémiakérdések mellett. Osztálytársa volt például Garamvári Vencel is. Érettségi után felvették az Kertészeti Főiskolára, és társadalmi ösztöndíjat kapott a Hosszúhegyi állami Gazdaságtól.

– Ez mennyire segítette a későbbiekben a szakmai ismereteit? – kérdezte Nyikos István.

– Megismerkedhettem a nagyüzemi borászkodással a 100 ezer hektoliteres borászati üzemben. Itt maradtam 1991-ig. Akkoriban történt a szőlőtelepítés felfuttatása országosan. Ültettünk Rajnai Rizlinget, Leánykát, Kékfrankost és Merlot-ot. Magyarország akkor a hatodik volt a világon a borexportban. A rendszerváltáskor 93 ezer hektárnyi volt, ma összesen 60 ezer hektáron terem szőlő, 15 ezer család él belőle, és csökkent a fogyasztás is. Míg például Portugáliában az egy személyre jutó éves fogyasztás 60 liter, nálunk 22 liter. Érződik az egykori szovjet piac megszűnése is. Az állami gazdaság megvásárolta a Campari licencét, amelyet a cég privatizációja után az általam alapított Keller Kft. vett meg. Ám az Európai Unióba belépéssel megszűnt a szerződés, amelynek révén a milánói cég a koncentrátumot küldte az előállításhoz. Az állami gazdaság felszámolásakor a megvásárolt szőlőkre és szántókra alapozva öten alapítottunk egy Kft-t, ám csak három évig tartott az együttműködés.

– Hogy látja, mi segítene országosan a jobb eredmény és az export növelésének elérésében?

– Szükség lenne az agrártámogatás növelésére; súlyos gondot okozott az EU-tól érkező kivágás támogatás, és az új ültetés megnehezítése. Intenzív kertészeti termelés kellene. Bár a minőségi borok termelése elérte a 30 százalékot, ám az ágazat jelentősége csökkent, vagyis kisebb az eredmény, de nagyon jó a minőség. Vannak olyan vezető borkereskedő cégek, amelyek felvásárolják a szőlőt – ez az ár évente kiszámíthatatlanul változik – és konzumborokkal jelennek meg.

– Ön alapító tagja a Magyar Bor Akadémiának. Megvalósultak az annak létrehozásakor megállapított terveik?

– Igen. Soha nem politizáltunk. Van tekintélye az itt született döntéseknek, például az „Év bortermelője” kitüntető cím odaítélésének. Megmozgatja az embereket ez, és terjeszti a borkultúrát. Az Akadémiánk értékközvetítő szövetség.

– Mint bajai borász, hogy látja, értékelik-e a Hajós-Bajai borvidékiek a tavaly kitüntetett Koch Csaba sikerét?

– Igen, a fiatal borászok számon tartják és büszkék erre.

– A borászatának sikerült megnyerni a kínai piacot…

– A fiam révén, mert Zsombor tízévnyi, kínai piackutató munkájával, kapcsolatépítésével a pincészetünk saját márkát hozott létre Kínában, nagy sikerrel. Kedvelik a vörösborokat és a jégborunkat. Az utóbbiból az első hivatalos jégbort 1996-ban mi készítettük Magyarországon, késői szüretelésű, tőkén túlérlelt szőlőből.

– Hogyan tovább?

– A gyermekeim nem kívánják folytatni a munkát. Magam megtartottam Nemesnádudvaron 400 tőkét, mellette bormúzeumom van, benne 24 évjárat, 9 fajta; a legrégebbi az 1976-os Sauvignon Blanc.

Lapunk kérdésére, hogy melyik a kedvenc bora, Dr. Sümegi József mosolyogva mondta, az ételekhez választja a bort. Most már fehérborokat kedvel, olasz rizlinget, és telepített ide Rajnai Rizlinget is. De ha teniszezik, utána fröccsöt, vagy sört iszik.

Hajós Anna