2020-ban folytatódik a Balatoni Bringakör bővítése, illetve felújítása. Összesen 42 kilométeren, 655 millió forintból újul meg a Balaton körüli kerékpárút.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában Balatonőszöd és Balatonlelle között 357 millió forintból, 2,8 kilométeren készül kerékpárút, ezen kívül kerékpáros pihenőhelyet és egy új kerékpáros hidat is létrehoznak. Balatonszárszón a 7-es főút menti meglévő gyalogos-kerékpáros híd részleges felújítását is elvégzik. Balatonlellén önálló, egyirányú kerékpárutat építenek a Napospart és a Móló sétány közötti szakaszon, a Hortenzia utcával párhuzamosan pedig kétirányú kerékpárutat alakítanak ki. Ezen kívül 1,79 kilométeren szélesítik a Köztársaság utca meglevő burkolatát és kétoldali irányhelyes nyílt kerékpársávot és parkolókat létesítenek.

A NIF szerint az M76-os út építése miatt nyár közepéig még biztosan nem lesz használható a bringakör Balatonszentgyörgy, Gulya csárda és a Balatonberény bekötőút közötti szakasza, mert a kerékpárút forgalmát közlekedésbiztonsági okokból nem lehet a 76-os útra vezetni. Ezért el is bontották az érintett szakaszt. A kerékpárosok egyébként a Keszthelyt Balatonszentgyörgytől helyi közutakon kijelölt kerékpáros nyomon közelíthetik meg, és Balatonberénynél tudnak visszatérni a balatoni bringakörre.

Az elmúlt évben Balaton­akarattyán, Balatonkenesén, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban és Aszófőn a bringakör nyomvonalát érintő önkormányzati utcák kátyúzását, aszfaltozását, aknák szintre emelését és forgalomtechnikai fejlesztést, a KRESZ- és útirányjelző táblák kihelyezését, burkolati jelek felfestését hajtották végre. Ősszel a rossz állapotú kerékpárutak bontásával és új kerékpárút vagy közös gyalog- és kerékpárút építésével folytatódott a fejlesztés, elsőként Balatonakarattyán, majd a további szakaszokon 2020 tavaszán. A déli parton Zamárdi és Balatonlelle, valamint Balaton­akarattya és Siófok között dolgoznak.

A kormány tervei szerint 2021-re a teljes, 200 kilométeres kerékpárút-szakaszt megújítják.

Földesi László