A Kárpát-medencei népvándorlás korának, az avarok ittlétének az egyik legfontosabb tárgyi emléke a tépei lelet együttes. A megtalálók elhallgatták az eseményt, egymás között osztották el a leleteket. Évtizedekig alig lehetett hallani róluk. Most a még soha be nem mutatott legendás kincs darabjai Debrecenben, a Déri Múzeum új kiállításán tekinthetők meg, további korábban feltárt értékes avar kori leletekkel, egyedi ékszerekkel együtt.

Várhatóan a legnagyobb érdeklődés az életre keltett avar páncélos lovast fogja kísérni. A Kerény nevet kapott harcos lovával együtt, teljes életnagyságban várja a látogatókat. Koponyája alapján a legmodernebb módszerrel végzett arcrekonstrukciónak köszönhetően bárki az egykor élt, valószínűleg a Kagán, az avar törzsi vezető környezetéhez tartozó, férfi arcába pillanthat. 

A Kagán lovasa című kiállítást október 1-jén nyitja meg Papp László, Debrecen polgármestere,  Angi János, a Déri Múzeum igazgatója és Bálint Csanád, Széchenyi-díjas akadémikus, régész. A kiállítás december 31-ig látogatható.

Hajós