Magyarország és Budapest egyik ikonikus szállodája, a Grand Hotel Royal történetét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása után most a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán lehet jövő év június végéig megtekinteni.

1894-ben született meg több hazai vendéglátós szakember közös döntése, hogy a Nagykörút egyik telkén a kor minden igényének megfelelő szállodát építsenek. A ház elkészült 1896-ra, a Millennium ünnepségre érkező látogatók nagy csodálatára. Öt emelet, 350 szoba, lift, villanyvilágítás, éttermek, bálterem, társalgók, tárgyalószoba, fodrászat mind helyet kapott benne. 1990-es évekig többmillió vendéget szolgáltak ki. A kor művészei itt szálltak meg, hiszen közel a Zeneakadémia, ahol a koncertek résztvevői, és az Operaház, ahol a világhírű énekesek léptek fel. A bezáráskor kiárusították a berendezések nagyrészét (akkor vásároltam ott egy konyhai fűszerpolcot és két hálószobai éjjeliszekrény lámpát, valamint alpakka levesescsészét). 1997-ig működött a Royal Apollo, majd átkeresztelve a Vörös Csillag filmszínház az egykori bálteremben. 2002-ben egy máltai befektető cég vásárolta meg, és megtörtént a felújítás, sok területen az eredeti állapot visszaállítása. 2006-tól működik a Royal gyógyfürdő is. A kiállítás mostani látogatói a BGE Alkotmány utcai épületében tekinthetik meg az eredeti berendezések érdekességeiből, tárgyi emlékeiből létrehozott kiállítást.

Dr. Lugasi Andrea, a BVE KVIK dékánja a múzeum és az egyetem összefogásával, és a kiállítással kapcsolatban elmondta, hogy a továbbiakban a két intézmény él az együttműködési lehetőséggel, kibővítik a szakmai kapcsolataikat számos területen. Fontos, állapították meg, a szakmai együttműködés, a naprakész piaci ismeretek megszerzése a hallgatóik részére.

Hajós Anna