A Turisztikai Világnap alkalmából, szeptember 25-27. között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) idegenvezetői ritkaság számba menő programot állítottak össze, összekötve múltat és jelent, turizmust, kereskedelmet, ipart, szakképzést és műemlékeket, szórakozást és tanulást, hogy bemutathassák fővárosunk és az azt formáló budapesti gazdaság emlékeit, jelentős mozzanatait.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete 1980-ban hirdette meg a Turisztikai Világnapot, azzal a céllal, hogy ezen a napon a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepeljék a turizmust és felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére.

Szeptember 25-én, pénteken az érdeklődők egy rendhagyó séta keretében indulhatnak el a Blaha Lujza térről a Teleki tér irányába, s közben időutazást is tehetnek. Hiszen megtudhatják, hogy kik népesítették be ezt a környéket, mely a Pest határát jelző járvány-barakk-kórháztól indult a Kerepesi temető felé és tovább. Megfejthetik a Népszínház utca számozásának a titkát, miközben megtekinthetik az utca két oldalán az első világháború előtt és a két világháború között épült bérházakat, lakóházakat, valamint azok kirakatportáljait. A séta elején a résztvevők várhatóan egy pillantást vethetnek a híres Ford T-modellre az iparoktatásunkat meghatározó, Hauszmann Alajos tervezte „magyar iparügy palotájá”-ban, melyben ma az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara működik.

Szeptember 26-án az óbudai ipar és a vendéglátás emlékeivel ismerkedhetnek meg az ottani séta résztvevői. Többek között meglátogathatják a városrész gazdag ipari múltjából a textilgyártás ikonikus épületeit: az 1785-től működő Selyemgombolyítót és az Óbudán letelepedett Goldberger Ferenc Lajos utcai kékfestő üzeméből kinőtt, világhírű Goldberger-textilgyár emlékeit.

E két pontot összekötendő a Krúdy-negyed kulturális – gasztronómiai útvonalát járhatjuk be az Árpád hídra vezető útpálya két oldalán: Szindbád szobrától a Korona Kávéház (Óbudai Társaskör) és a Kéhli vendéglőn át az író utolsó lakhelyéig, ahol a magyar kereskedelmet és vendéglátást bemutató múzeum állít emléket az író, hírlapíró Krúdy Gyula (1878- 1933) alakjának. A Múzeumban végigkövetjük az író életének budapesti színtereit.

Ugyanezen a napon „Pest, kereskedő város” címmel a Duna bal partján kezdődik egy másik városnéző program egy emblematikus téren, mely 2011 óta a polgári átalakulást, nemzeti függetlenséget, gazdasági fejlődést indító reformkor kiemelkedő alakjának a nevét viseli.

Gróf Széchenyi István emlékét őrzi az egykori Kirakodó tér vagy Rakpiac városképi együttesének néhány épülete. A tér egyik oldalán áll a Kereskedelmi Csarnok, későbbi Lloyd-palota- benne a Nemzeti Kaszinó, a Betting room, az első érték-majd gabonatőzsdénk. Átellenben a Magyar Tudós Társaság székháza, a Magyar Tudományos Akadémia neoreneszánsz palotája található.

 

Szeptember 27-én, vasárnap Újpest Duna-parti városrészét lehet szakszerű idegenvezetéssel megtekinteni. A sétán felidézik e gazdag iparközpont gyárait, gyárosait, kiemelkedő tudósait, kutatóit. A résztvevők először a régi Duna-parti kisvendéglők hangulatát idéző Öreghalász éttermet kereshetik fel, majd kívülről megtekinthetik Újpest zsinagógáját, meglátogathatják a Városházát, kívülről megnézhetik Sándy Gyula alkotását, az Újpesti Főpostát, valamint a Foerk Ernő tervezte faipari iskola épületét.

Vasárnap még egy érdekes túrára lehet jelentkezni, mely során Kőbánya „mutatkozik be”. Az első állomáson, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményben kisfilmek, mozihíradók és tárgyi emlékek segítségével ismerkedhetünk meg a település természeti adottságaira épülő iparágainak (kőbányászat, szőlő-, bortermelés, sörgyártás, sertéstenyésztés stb.) fejlődésével a XIX. század első éveitől a XX. századi kőbányai nagyipar kialakulásáig. Egy időszaki kiállításon bepillanthatunk a Drasche-gyár és a Kőbányai Porcelángyár történetébe is. A gyűjtemény megtekintése után a Szent László téren át Kőbánya hajdani központjába vezet a séta, mely a Conti-kápolna körül alakult ki. Mielőtt a résztvevők a barokk fogadalmi kápolnához érnek, megnézhetik a Dreher Sörgyár söröshordóit szállító lovainak egykori istállóját is.

Budapest turizmusának újraindítása jegyében a séták alapvetően térítésmentesek, de a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy múzeumi belépőre szükség lehet. Fontos tudnivaló még, hogy valamennyi sétán kötelező a maszk viselése mind az utcán, mind az intézmények belső tereiben. Emellett – ugyancsak a fokozott elővigyázatosság érdekében – be kell tartani a társadalmi távolságtartás (1,5 méter) szabályát is.

Földesi László

Fotó: a szerző felvételei