Bécs üzletei nem mondanak le a karácsonyi fényekről, sem a díszkivilágításról. Az osztrák főváros vezetése eredetileg az ünnepi kivilágítás korlátozásáról, a Ring díszkivilágításának teljes elmaradásáról döntött, azonban a belvárosi utcákat tömörítő szövetség erre nem volt hajlandó. Ehelyett energiatakarékos LED égőkkel és időkorlát alkalmazásával próbálják a karácsonyi hangulatot menteni. Bíznak abban, hogy a fényáradat az üzletekbe vonzza a közönséget; lesz forgalom és megmaradnak a munkahelyek. Bár a döntés sem okoz olcsó lehetőséget, ezért számíthatnak Bécs városa és a Gazdasági Kamara támogatására.

Egyharmaddal kevesebb standdal, energiatakarékosan, valamint bio-ételekkel és italokkal nyitja meg november 19-én a bécsi karácsonyi vásárt, a Christkindlmarktot az osztrák főváros. Így kisebb lesz a tumultus, több hely marad nézelődni. Száz kis elárusítóhely kínálja a karácsonyi díszeket, ajándékokat, textíliákat, ékszereket, játékokat és a kézműves termékeket. Lesz forralt bor, puncskreációk, sült gesztenye, sült krumpli és kolbász, kandírozott mandula, valamint mézeskalács. Viszont többször használatos tányérokon és poharakban adják ezeket, a puncsos bögrét, mint eddig, most is haza lehet vinni emlékként. Újdonság, hogy a gasztronómiai standok vagy teljeskörű bio-minősítéssel rendelkeznek, vagy a kínálatuk legalább 30 százaléka igazoltan bio-gazdálkodásból származik. Lesznek pihenőrészek, ahol nyugodt körülmények között fogyasztható mindez.

A családok, és különösen a gyermekek öröme a kézzel festett klasszikus körhinta, amelynek a közelében a kicsik számára lesznek mindenféle finomságok, gyermekpuncs, forró csokoládé. Kicsit távolabb áll majd a gyermekkunyhó, ahol délutánonként és hétvégenként ajándékokat készíthetnek, mézeskalácsot süthetnek, vagy írhatnak a Jézuskának.

Idén kizárólag LED-es fényfüzérek világítják meg a környező mesevárost is, egy órával rövidebb lesz a díszkivilágítás, és negyven fával kevesebbet díszítenek fel. De nem marad el a rénszarvas szán, az óriáskerék, a fagyöngy pavilon és a korcsolyapálya sem.

A mesevilág december 26-ig látogatható. 2019-ben a bécsi karácsonyi vásároknak összesen 4,6 millió osztrák és külföldi látogatója volt és 100 millió eurós bevételt termeltek. A rendezők remélik, idén is sikeres lesz.

Hajós Anna