Különleges programokkal és kedvezményekkel várja idén a Ráth György villa, az Iparművészeti Múzeum kiállítóhelye, a látogatókat. Egyedülálló kezdeményezésként éves belépőjegyet, Aranybérletet kínálnak az érdeklődőknek, amely számos alkalommal teszi lehetővé „A mi szecessziónk” című állandó kiállítás megtekintését, amelyen 600 tárgy csodálható meg, valamint az időszaki tárlatokat. Érvényes lesz a megnyitókra, a kurátori és szubjektív tárlatvezetésekre, ismeretterjesztő előadásokra, a Szecesszió világnapja és a Múzeumok éjszakája eseményeire, a szecessziós városi sétára, a restaurátorok műhelyének látogatására, a múzeumi adventre és egy kézműves workshopra.

Az aranybérletes vendégek ajándékokat is kapnak majd az év folyamán, de emellett a múzeum húsz kereskedelmi partnere különböző kedvezményeket kínál részükre. Így éttermek, kávézók, cukrászdák, egy antikvárium, lakberendezési bolt, élményfestő stúdió és divatshow is van közöttük. A bérlet 2024. december 31-ig lesz érvényes, megvásárolható a www.linktr.ee/iparmuveszeti símen történő regisztráció segítségével.

Tavasszal folytatódik a népszerű Dresszkód sorozat. Ezúttal az art deco egyedi viseleteit, az 1920-30-as évek női divatját bemutatva. Csepregi Noémi kurátor, a textilgyűjtemény vezetője mutatja be a két évtized évszakaiban viselt ruhákat és kiegészítőket, a kor nőideáljának társadalmi szerepét. Egyúttal a külfölditől eltérő sajátos magyar divatot is, és legfontosabb képviselőit.

Az Iparkodjunk kiállítássorozat második része a múzeum és az Iparművészeti Tanoda (később főiskola, majd egyetem) kapcsolatát vizsgálja a kezdetektől, amikor londoni és bécsi mintára egy épületbe költöztek. Korabeli képek, dokumentumok és videók mutatják be a tanárok és növendékeik alkotásait, a közös történetüket. A kiállítást Cselovszki Zoltán főigazgató rendezi. Célja a közös múlt megismertetésén túl a jelenlegi szoros együttműködés fontosságára rávilágítani mind a nagyközönség, mind a hallgatók érdekében.

A Káesz-otthonok című kiállítás várhatóan az idei év legjelentősebbje lesz. Horányi Éva, a bútorgyűjtemény főmúzeulógusa lesz a kurátora. Káesz Gyula a XX. század meghatározó alakja volt, mint oktató és publicista. Felesége, Lukáts Kató az alkalmazott grafika mestereként formálta nemzedékek ízlését. Saját tervezésű berendezési tárgyaikkal és művészbarátaik alkotásaival formálták a lakásokat, képviselve az art decot és a mérsékelt modernizmust. A tervek szerint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal együttműködve fogják bemutatni a Walter Rózsi villában a művészházaspár egykori otthonait, mint a XX. századi lakásművészet jellegzetes példáit.

Kortársak és utódok Borz Kováts Sándor életművének fényében lesz a címe a Design Museum Bruxelles és az Iparművészeti Múzeum kiállításának a belga fővárosban májustól. A mindössze 33 évet élt művész nevéhez fűződik az ikonikus Vargánya lámpacsalád, és a piros pvc fotel, amelynek mintapéldányát az IMM őrzi.

A Dresszkód-sorozat nyitókiállítása most Rimaszombaton látható, majd nyárra a Balaton partjára költözik a szecessziós anyag. A Körforgásban: Bullash Todaeva tárlat a tervezettnél hosszabb ideig, március 2r4-ig tart nyitva a Ráth György villában.

Hajós Anna

Fotó: Iparművészeti Műzeum