Az FH Campus Wien Ausztria legnagyobb szakfőiskolája. 8000 hallgató csaknem hetven különböző képzés között válogathat, így egészségügyi, szociális, műszaki, közigazgatási és politikatudományi területből. A főiskola kutatói most választ kerestek arra, hogy ha valaki járás közben folyton mobilozik, annak van-e valamilyen hatása az egészségére.

Kiderítették, hogy ez nemcsak balesetveszélyes, de akár térd ízületi porckopáshoz is vezethet, ugyanis ilyenkor rövidebbeket és szélesebbeket lépünk, ez pedig megterheli a térdizület külső részét.

Huszonhét résztvevőt kértek meg a kísérlet során arra, hogy sétáljanak a labor különleges futópadján, miközben egy virtuális környezet képeit vetítették köréjük, és valós utcai háttérzajokat hallhattak. A testükre helyezett marketek segítségével modellezni tudták az ízületek mozgását, valamint a rájuk ható erőket. A futópad mérőlemezei pedig azt rögzítették, hogy érnek földet járás közben a lábak, és miként terhelődnek. Továbbá kérték az alanyokat, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve a mobiljuk segítségével. Így deríthették ki, hogy az összpontosítás, vagy a mobilhasználat befolyásolja a járást.

Sebastian Durstberger és csapata megállapította, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódra vált: egyre rövidebbeket és egyre szélesebbeket lépünk, nehogy felbukjunk. Ez fokozott terhelést ró a térd ízületek külső részére, ami elősegíti azok X állását, ami pedig hosszútávon maradandó károsodáshoz vezethet, akár porckopás is kialakulhat.

Szóval, jobb, ha leülünk…

Hajós Anna