Idén 11. alkalommal – 2023. augusztus 26-án – kerül sor a Csípős Fesztiválra, a gasztromazochisták, csípőskedvelők, chilitermesztők nemzetközi ünnepére. Augusztus utolsó szombatján a csípős paprikát termesztők és kedvelők Nagymaroson adnak egymásnak találkát.

Valljuk be, a legtöbbünknek Nagymarosról a gurulós málna és a szelídgesztenye jut eszünkbe, de semmi esetre sem a chilipaprika. Pedig mára a nagymarosi Csípős Fesztivál a chilipaprika és az abból készült termékek nemzetközi szinten ismert eseménye lett.

Minden úgy kezdődött, mint a mesében. Egyszer volt, hol nem volt egy nagymarosi fiatalember, aki rajongott a csípős ízekért. De ahogy a mesében lenni szokott, nem találta meg az igazit, ezért összeszedte a bátorságát, körülnézett a nagyvilágban és megrendelte a világ legcsípősebb chilipaprikájának a magjait Angliából. Kezdetben csak magának készítette a csípős szószokat, aztán lassan a szerelemből hivatás lett. A szószok márkaneve Gabko Chili, 2020-ban Dubaiban a Világkiállításon ott volt a magyar pavilonban. De nem ez az egyetlen nemzetközi elismerése a Gabko Chili termékeknek, 2016 óta folyamatosan gyűjtik be a rangos, nemzetközi díjakat.

Bár állítólag senki nem lehet próféta a saját hazájában, Nagy Gábor, a Gabko Chili termékek megálmodója, barátai javaslatára mégis megpróbálta. Megkereste a Nagymarosi Termelői Piacot, hogy legyen évi egy nap, amikor a piacon felpaprikázzák a hangulatot. Immáron több mint 10 éve augusztus utolsó szombatján minden a paprikáról szól, de már nemcsak a piacon, hanem az egész településen. Ha ezen a napon bármelyik étterembe, büfébe, cukrászdába betér a látogató, garantáltan csípős hangulatba kerül.

A forró hangulatot a chili mellett a kísérőprogramok is garantálják: csípős evőverseny, kézműves programok, tombola, Badár Sándor humorista, zene és táncos mulatság. A részleteket az érdeklődők az esemény Facebook-oldalán találják meg.

Szóval, ne habozzon, csípje ki magát, és ha siet, még elcsípi a nagymarosi Csípős Fesztivált!

Szegedi Andrea

Fotó: Nagymarosi Termelői Piac