A Magyar Tudományos Akadémia az évek során 15. alkalommal tartotta meg azt a borversenyt, amelyen azokat a borokat és pezsgőket választják ki, amelyek az Akadémia különböző fontos eseményein a poharakba kerülnek. Hagyománya van a jó bor tiszteletének a tudóstársadalomban. Széchenyi István, aki az MTA alapításához hatalmas összeggel hozzájárult, végrendeletében 200 aranyat hagyott egy serleg készítésére, hogy azt minden évben az emlékére a Nemzeti Kaszinóban az ország legjobb borával megtöltve emeljenek fel.

  Így azután presztízs is a versenyben részt venni. Nem véletlen hát, hogy 252 bort neveztek a pincészetek. A tíztagú bírálóbizottság képzett borszakértőkből, valamint az Akadémia értő borfogyasztó vezetőiből és tagjaiból állt.

A hazai 22 borvidék közül 18-ból neveztek, sőt határon túli magyar borászok is megmérettették boraikat. 41 tétel Tokajból érkezett. A verseny két kategóriában történt: a rendezvények bora volt az egyik, a másik pedig a felső kategória, amelynél a beszerzési ár nincs korlátozva, a győztes nemzetközi szinten is kimagasló minőséget képvisel.

A felső kategóriában aranyérmes, és az MTA bora 2024 címet az Áts családi pincészet 2021-es mádi Szent Tamás furmintja nyerte. Vörösbornál ugyanezt a rangot a Schieber Borászat (Szekszárd) Patina Cabernet Franc 2021-nek, a desszertboroknál a Patrícius Borház Patrícius Tokaji 6 puttonyos 2019-es aszújának ítélték. A Babits Pincészet Tokaji Methode Traditionelle Furmint Brut 2021-es pezsgője lett a felső kategóriának ezen a területén az első.

A rendezvények borai között fehérborban a Petrányi Pince 2022-es Csopaki Olaszrizling Hegybora, vörösborban a Lelovits Tamás pincészete „A csudabogár.1 Villányi vörös Cuvée 2021”, rozéborban a dunaszentmiklósi Gottwald Borászat Pinot Noir Rose 2023-asa győzött.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Freund Tamás, az MTA elnöke elmondta, a magyar bornak önmagán túlmutató jelentősége van a magyar kultúrában. Mezőgazdaság, gasztronómia, közösségi lét, zene, irodalom mind szorosan kötődik a borhoz. Végül a Széchenyi serleg másolatából ivott a köszöntő után az egyik díjnyertes borból.

Hajós Anna

Fotó: Lamm Vanda