2022 januárjától kezdődik a magyarországi szálláshelyek kötelező minősítése, melyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. 2021. december 31-ig minden működő hazai szállodának regisztrálnia kell a szálláshely-minősítő oldalon, majd kérelmeznie kell a minősítést, amely első alkalommal díjmentesen vehető igénybe.

Azoknak a szállodáknak, amelyek érvényes Hotelstars-minősítéssel rendelkeznek, az újraminősítésre majd csak a védjegyhasználati szerződésük lejártával lesz szükségük, azonban fontos tudni, hogy a lejárati dátum előtt 60 munkanappal kell kérelmezniük a minősítést. A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell, de ennek határideje a szállások típusa szerint eltérő.

2021. december 31-ig csak a szállodáknak és panzióknak, 2022. június 30-ig a kempingeknek, üdülőháztelepeknek és közösségi szálláshelyeknek, 2023. január 1-ig pedig a magánszálláshelyeknek és egyéb szálláshelyeknek kell regisztrálniuk. A minősítések felülvizsgálatára szálláshelytípustól függetlenül, 3 évenként kerül sor. Az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes.

A szálláshely-minősítés Magyarországon az állam hatáskörébe tartozó tevékenység, melyet a Kormány által kijelölt Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez, a nemzetközileg általánosan elfogadott és közzétett kritériumok alapján. 2022. január 1-től szálláshely-üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel azon szálláshelytípus szerinti minőségi, műszaki és szolgáltatási követelményeknek, amely tekintetében a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatni kívánják.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében. A szálláshely-minősítési eljárás szabályait minőségi, műszaki és szolgáltatási szempontrendszerét az MTMT elektronikus felületén teszik közzé, mely alapján a minősítő szervezet vizsgálja különösen a szálláshelyek műszaki állapotát és felszereltségét, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások színvonalát. A szállodák esetében nemzetközileg általánosan elfogadott főbb kritériumokat a többi szálláshelytípus esetében is figyelembe veszik.

A minősítési program célja, hogy a magyar turisztikai szolgáltatások 21. századi, egységes minőséget képviseljenek és erről a vendégek megbízható, ellenőrzött információt kapjanak.

Ezért a korábbi, csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező érvényű, valamennyi hazai szálláshelyre érvényes, országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel. Ezzel mind a külföldi, mind a belföldi vendégek egyértelmű információt kaphatnak a Magyarországon hét kategóriába sorolt, mintegy 42 ezer szálláshely által kínált szolgáltatások minőségéről.

A jövőben az újonnan induló kereskedelmi- és a magánszálláshelyek, valamint egyéb szálláshelyek működésének előfeltétele lesz a nemzeti minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés, azaz az adott szálláshely minőségi fokozatának ellenőrzött és igazolt megléte, az 1-5 csillagos rendszerben. Ennek eredményeként a jövőben kizárólag a minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek, magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek működhetnek a piacon.

Földesi László

Fotó: BKIK, MTMT