A Magyar kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új időszaki kiállítása érdekes pillanatokat szerez a látogatóknak. Egyrészt a látott és kiállított ajándéktárgyak visszaviszik azokat, akik már éltek a hatvanas-hetvenes években abba korba, másrészt furcsa látni, hogy ami akkor az egyetlen „választék” volt, mennyire sematikus, unalmas mind formájában, mind díszítésében. És mégis érdemes megnézni, mert láthatjuk, honnan indult ez az akkori szocialista iparág.

Kiss Imre múzeumigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy évek óta kiállítással készülnek a design-hétre. Most a retro korszakban a szocdeko került a középpontba. Két gyűjtő – Borbély Tamás és Sebők Judit – tulajdonában van a most kiállított 166 tárgy. A kiállítás jelmondata lehetne az, hogy „szép tárgyak a variabútorra”. Nemcsak a vázácskák, hamutartók, hanem az eredeti díszítéshez készült tervrajzok is itt szerepelnek, az évtizedekkel ezelőtt készített rajzok tervezői ugyancsak megjelentek az eseményen. Szinte minden kirándulóhely, nyaralóhely, különösen a Balaton környékén árusította ezeket a kis tárgyakat, amelyeknek egyetlen feladatuk volt: emlékeztetni egy szép nyaralásra. A tárlat november 22-ig látogatható.

A múzeum kínálatában több állandó kiállítás is várja az érdeklődőket. Újdonságként pedig a Kulteátrum, amelynek színpadán felnőtt és gyermekek számára érdekes, színes előadások szórakoztatják a nézőket.

Hajós Anna