Szeptember 4-én kezdődik és egy héten át tartó zenei kavalkád helyszíne lesz Pécs. Sok ingyenes programra is sor kerül, amelyekre még regisztrálni sem kell. A fókuszban az opera lesz, mind a koncerttermekben, mind a szabadtéren. A Széchenyi téren egész héten érkeznek a klasszikus zene könnyebb oldalát megragadó fellépők, hidat építve a komolyzene és az opera felé.

Jön a Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus, a Jávorkai Brothers, de érkezik Jankovics Péter a „Zenegyűlölő 1.0 című műsorral, valamint a Danubia zenekar. A Zenegyűlölő egy stand-up komédián keresztül mutatja be, hogy a komolyzene iránti rajongás nem az ördögtől való. Pál István Szalonna és bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets a New Orleans-i stílusú utcazenével hoz pörgést. Érdekes történetek hangzanak el az opera világából a „Szerelem opera idején” címmel. Ez szeptember 5-én lesz.

Ugyanitt tűnik fel egész héten az „Úton a kultúra” mobilszínpad. A városban flashmob-ok, játszótéri koncertek és térzene szól majd. A Zsolnay negyedben szombaton muzsikáló erdő, vasárnap családi ringatókoncert és hangszersimogató várja az érdeklődőket.

Szeptember 7-én és 9-én a Kodály Központban Puccini „A fecske” című darabja hangzik fel a pécsi zenekar tolmácsolásában. Érkezik a világ egyik legnagyobb tenorja, José Cura, aki tavaly már csatlakozott a fesztiválhoz. Személyiségével és fantasztikus előadásával elkápráztatta a hallgatóságot. Idén karmesterként is közvetíti különleges karakterét. A darab hangulata a bécsi operettek világát, a Párizsban és a Riviérán játszódó cselekménye azonban a Bohémélet és a Kaméliás hölgy történetét idézi. Virtuóz könnyedséggel szövődnek bele a korabeli tánczenék, a keringő, a tangó, a polka és a foxtrott.

A kiemelt hangversenyek között szeptember 8-án, az operagálán José Cura a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén ottani Kodály kórus mellett olyan világhírű barátaival lép fel, mint Ester Pavlu mezzoszoprán, és Piero Terranova bariton. Felcsendülnek áriák az Otelló, a Nabucco, az Aida és a Don Carlos mellett a Carmenből, a Toscából és a Parasztbecsületből. A fesztivál záróakkordjaként Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese szólaltatja meg hangszerét a szeptember 10-i hangversenyén a Bazilikában.

Hajós Anna