A 3 folyó völgye elnevezésű dél-szlovákiai bortársulás szakmai kóstolót tartott Helembán, a Világi borászatban. A borászok mellett a terület kulináris érdekességeivel és prémium márkáival is ismerkedhettek a meghívott vendégek. Mint Bauer Ildikó, a 3 folyó völgye polgári társulás elnöke elmondta, a rendezvényen Szlovákia legszebb borokat adó borvidéke jelent meg. Itt volt többek között Bott Frigyes, akinek egyik bora a Magyar Tudományos Akadémia boraként ért el sikert 2016-ban, Kürtről érkezett a natúr borokról nevezetes Kasnyik és Kisújfaluról a Mátyás pince, Bátorkesziről a Bóna Winery, Ipolynyékről a Csernus pincészet, Garamkövesdről a Geönczeöl pince, Ipolynyékről a Csernus pincészet.

A három folyó, amelyről a nevüket választották: a Duna, az Ipoly és a Garam, körbe ölelik ezt a vidéket. Ezen a területen már a római birodalom idején is termesztettek szőlőt; a természeti adottságok erre kiválóan alkalmassá tették. Az évszázadok során a szőlőművelés és borkészítés megmaradt, egészen a XX. századig. A közelmúltbeli döntési sorozatok felélesztik a hagyományokat, és az itteni borosgazdák, szőlészetek bizonyítani akarják és fogják, hogy versenyképesek. Erre kívánta felhívni a figyelmet ez a rendezvény is. Reméljük a közeli, sajnos romos állapotú, de még így is szép pincesor is előbb-utóbb megújul.

Érdemes a házigazdával, illetve boraival ismerkedni. A borászat története 2015-ben, a több évtizede megműveletlen, de eredetileg is szőlővel betelepített domboldal megújításával indult, húsz hektárnyi területen, tudtuk meg Kovács Attila főborásztól. Mint elmondta, ötvözik a tradicionális és a legmodernebb eljárásokat; így alakították ki magát az épületet is, ahol a krómacél tartályok mellett a minőségi tölgyfahordók is szerepet kaptak. Mindezekre, a folyamat megtekintésére is lehetősége volt és lesz a továbbiakban is az érdeklődőknek. A borok a Kárpát-medence és az itteni környék tradicionális fajtái, de a nemzetközileg is elismertek ugyancsak megtalálhatók. Törekszenek az egyedi jellegzetességek megőrzésére. Érdekes látvány az ültetvények szélén a sok színes, egymástól megfelelő távolságra elhelyezett karosszék, invitálva a vendéget a kikapcsolódás, nyugalom élvezetére. Kitűnő volt a kóstolásnál a tölgyfa hordóban érlelt, dűlőszelektált, kései prémium Zöld Veltelíni.

A Geönczeöl pince olasz rizlingje ugyancsak minden elismerést megérdemel. Láttuk a Chateau Béla standját, eszembe jutott a vendéglőjük, ahol bizony akkor egy kitömött nyúl vitte a puskát…A sétáló kóstolón több olasz rizling is a poharunkba került, mindegyik jogosan volt a helyszínen. Láttuk az egyre népszerűbb pezsgőt is a poharakban, és magyar vendéglősöket, mint például a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosát.

A környék gazdálkodói, kisműhelyei szintén megjelentek. Ott volt a 300 szőke mangalicát tartó ipolyszalkai Biopack farm tulajdonosa, Góra Róbert széleskörű feldolgozott húsárujával, közte a kóstolási lehetőségekkel. Fantasztikus töpörtyűt is kínált. Elmondta, biogazdálkodást folytatnak, szabadon tartják az állatokat, nem alkalmaznak antibiotikumokat, sem súlygyarapító szereket. Csallóköz legfinomabb sajtjait, kolbászát hozta el a Kukkonia, valamint az igazi vidéki lekvárokat. Érdekességként kóstolhattunk mákpálinkát a Pernak cégtől, akik ebből a nyersanyagból különleges fekete szappant szintén bemutattak. Hoztak rétest is.  Megtekinthettük a ZAX kézműves manufaktúra többszörösen díjazott csokoládéit, kóstolhattuk a Green Plantation egyedi pörkölésű kávéiból, esetleg több fajta keverékéből, a fogyasztó igénye szerint készült feketéjét. Legtöbbjük már megjelent kitűnő árujával a magyar piacon is, különösen a határ mentén.

A bemutatkozás minden szinten – képletesen és a gyönyörű épület mindegyik emeletén – jól sikerült, a Kárpát-medence bortérképén helye van a 3 folyó völgyének.

Hajós Anna