Új tárlattal gazdagodott június végétől az Emlékpark kínálata. Állandó kiállítás ad ezentúl hiteles képet a szegedi paprika történetéről. A kedvező adottságoknak köszönhetően a Dél-Alföldön honosodott meg a legfinomabb fűszerpaprika, amelyet a paprikatövön beérlelnek, utóérlelés, szárítás után őrölnek, és a hagyományos magyar ételeknek elengedhetetlen tartozéka lett. 

A kiállítás átfogó, hiteles képet ad a paprikatermesztés és termelés meghonosodásáról, és nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőket a fajtanemesítés históriájába és világába is.

A tárlat az elmúlt húsz évben a szegedi Felső-Tiszaparton működő Pick Szalámi és Szegedi Paprika múzeumban volt; mostantól az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Rotundája ad neki otthont. „A kiállítás méltó helyre került, nemcsak az Emlékpark látogatottsága miatt, amely a látogatószám növekedését is jelentheti, hanem Szeged közelsége is indokolta a döntést” – emelte ki a megnyitás alkalmából Komárominé Lajos Katalin, a Szegedi Paprika Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Közben a látogató a skanzen Szeged-alsóvárosi portáján megismerheti egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait, így több szempontból is találkozhat az alföldi paprika egykori és jelenlegi világával.

Hajós Anna