A MÁV-Start közzétette a vasúttársaság 2020/2021-es téli menetrendjét, amely körülbelül harminc vonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást. A pálya- és járműfejlesztések eredményeként, csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a MÁV és a Volánbusz integrációja révén, több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, melyek javítják a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét. Az összehangolás utasok számára előnyös hatásai már az új menetrendben is megmutatkoznak. Tiszaújváros és Polgár irányából például a korábbinál gyorsabban és gyakrabban lehet Budapestre utazni. A Volánbusz a Budapest és Eger között októberben bevezetett órás ütemű InterRégió-vonatokhoz hangolja járatait, így átlagosan félóránként indulnak vasúti és autóbusz járatok a két város között.

A Dunántúlon jelentősen javítják a nagyvárosok közötti közlekedést, illetve a Balaton elérését az új Helikon InterRégió-vonatok, melyek Győr–Celldömölk–Keszthely–Fonyód–Kaposvár között egész nap kétóránként közlekednek. Kelet-Magyarországon több fővonalon bővül az intercity-hálózat, Zemplén és Borsod térsége pedig új, kétóránkénti közvetlen kapcsolatokkal kerül közelebb a fővároshoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítása mellett a MÁV-val közös menetrendfejlesztés, továbbá a kapcsolódó autóbuszos szolgáltatások kialakítása lehetővé teszi, illetve megkönnyíti a megfelelő csatlakozások biztosítását és a térségi központok, megyeszékhelyek, valamint a főváros minél egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb megközelítését.

A MÁV tervei szerint, 2022-re be fogják vezetni a közös és összehangolt menetrendi kínálatot jelentő egységesített menetrendet és biztosítani fogják, hogy az utasok egy egységes bérlet- és jegyértékesítő felületen keresztül férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz, azaz létrejöjjön végre az egységes jegyrendszer. Emellett fontos feladat még, hogy megvalósuljon az egységes forgalomirányítás és utastájékoztatás is.

A versenyképes, modern és összehangolt közösségi közlekedés megteremtése jegyében, fokozatosan forgalomba állnak az új emeletes motorvonatok és korszerű IC+-kocsik. Emellett megkezdődött 54 új HÉV-szerelvény, 115 mozdony és több száz busz beszerzése is. A Volánbusz fejlesztései a MÁV-hoz hasonlóan szintén azt a célt szolgálják, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett. A busztársaság a járműflotta modernizációjával, az utazási komfort folyamatos növelésével nemcsak a szolgáltatási színvonal emelésére törekszik, hanem a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentésére is.

Az elmúlt időszakban vásárolt autóbuszok környezetkímélő, Euro 6D besorolású motorjának köszönhetően, jelentősen csökkent a Volánbusz járműveinek szén-dioxid-kibocsátása. E törekvés jegyében, a vállalat a járművek működtetéséhez szükséges töltési infrastruktúra kialakításával együtt, a jövőben jelentős számú elektromos autóbusz beszerzését is tervezi.

A MÁV és a Volánbusz új menetrendjeit az alábbi internetes linkekről lehet letölteni:

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/2020-2021-evi-belfoldi-kozforgalmu-menetrend

https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/36097

Földesi László

Fotó: MÁV-Start és Volánbusz