Az Amerikai Egyesült Államokban San Francisco nemzetközi repülőtere (SFO) évek óta méltán pályázik a „legzöldebb légikikötő” címre, s e törekvés most újabb mérföldkőhöz érkezett.

San Francisco Nemzetközi Repülőtér Harvey Milk elnevezésű 1-es terminálja lett az első olyan „nulla nettó energiájú” repülőtéri épület a világon, amely LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) v4 platinaminősítést kapott. Az erről szóló hivatalos tanúsítvány érvényes a terminál teljes B-jelzésű beszállási területére, amely magában foglalja a 25 kapus indulócsarnokot, a biztonsági átvizsgáló területet, valamint a szövetségi vám- és bevándorlási szervek által használt részlegeket.

A rangos elismeréshez hozzájárultak többek között az itteni önenergiával működő (regeneratív) felvonók, amelyek az energiát újrahasznosítják, nem pedig kisugárzott hőként pazarolják el. Ugyancsak az energiahatékonyságot szolgálja a speciális, jobb beltéri levegőt biztosító és az utasok komfortérzetét segítő fűtő- és hűtőrendszer, és a folyamatosan szabályozható, rendkívül hosszú élettartamú LED-lámpatestek. Emellett a terminál tetejét természetesen a legmodernebb napelemek borítják.

A LEED-tanúsítási programról nálunk csak kevesen tudnak, pedig jelenleg ez a legszélesebb körben használt „zöld épület” minősítési rendszer a világon. Kifejlesztése 1993-ban kezdődött, s az azóta eltelt csaknem három évtized során ez a tanúsítvány a fenntarthatóság világszerte elismert szimbóluma lett. A LEED-minősítés minden hatékony, költségtakarékos épülettípushoz és az összes építési fázishoz használható, beleértve az új építést, a belső felszereléseket, valamint a későbbi üzemeltetést és a karbantartást is. Napjainkban már emberek milliói élnek, dolgoznak vagy tanulnak LEED-tanúsítvánnyal rendelkező épületekben szerte a világon, de a legtöbb közülük egyelőre még az Amerikai Egyesült Államokban található.

Ivar C Satero igazgató szerint, San Francisco nemzetközi repülőtere már régóta pályázik a „legzöldebb légikikötő” címre. E törekvés jegyében 2019 augusztusában a világon elsőként, a repülőtér teljes területén betiltották az egyszer használható, műanyag palackos víz árusítását. Helyette már csak újrahasznosítható üvegben, vagy alumíniumpalackban lehet természetes vizet vételezni a terminálokban. A légikikötő kitiltotta területéről az egyszer használatos eszközöket és csomagolásokat is, amelyeket újrahasznosított, komposztálható anyagokból készült tányérokra, evőeszközökre és elviteles dobozokra cseréltek a repülőtéri vendéglátóhelyeken.

San Francisco egyébként más környezetbarát megoldások alkalmazásában is az élen jár. Amikor egy évtizeddel ezelőtt újra megnyílt a repülőtér felújított kettes terminálja, a 14 új beszállókapuval felszerelt, hipermodern T2 több szempontból is különlegesnek számított. Az eredetileg 1954-ben épült és többször átalakított épületet ugyanis többek között természetes világítással, tiszta, szűrt levegővel, komposztálható szemétgyűjtőkkel, víztakarékos csatornarendszerrel és energiatakarékos elektromos rendszerekkel szerelték fel. Ennek köszönhetően, 2011-ben ez a létesítmény lett az első olyan repülőtéri terminál az Egyesült Államokban, amely LEED Gold minősítést kapott.

Földesi László

Fotó: SFO