A debreceni Déri Múzeum májusban is számos színes, érdekes kiállítással és programmal várja a látogatókat. A Munkácsy teremben, ahol a három csodálatos Munkácsy kép áll, fényjátékkal kísért tárlatvezetés lesz minden nap. Egyes napokon bibliai témájú, máskor zenekísérettel egybekötött ez. Hetven év felett és hat év alatt egységesen csak 200 forint erre a jegy alkalmanként.

Magyarország X-XI. századi skandináv és rusz kapcsolatait  mutatja be a régészeti leletek tükrében a „Vikingek a Kárpát-medencében” című kiállítás, amelynek különlegessége a Nemija sisak.

Múzeumpedagógiai tárlat foglalkozik Petőfi életének debreceni helyszíneivel. Így hívja játékos tudásszerzésre a kicsiket és nagyokat a korabeli látványok megidézésével. Ez május 31-ig látogatható.

Madagaszkártól keletre fekszik Reunion vulkánikus szigete; amelynek természetrajzával és kultúrtörténetével ismerkedhetnek az érdeklődők. Sokáig ember által lakatlan volt a vidék. A szépséges, és háborítatlan környezetben sajátos növények és állatok fejlődtek. Ezt a különleges világot, és a később rajta hagyott emberi kéznyomot mutatja be a június 30-ig nyitva tartó kiállítás.

A hónap érdekes programjai közül több Petőfivel kapcsolatos, így a reformkori Debrecen építészete, amely a költő ott tartózkodásának helyszíneiről, a cívisházak értékéről és jövőjéről, az örökségvédelemről szól május 11-én, és azután a városban történő barangolásra 20-án kerül sor.

Május 21., kézműves foglalkozás keretében a pénzről szól. Lehet utánzatokat készíteni, 3D pénzérmék sikerülhetnek interaktív monitoron, majd pénztörténeti kiállításbejárás során a múzeumalapító Déri Frigyes pénzügyi esetével lehet ismerkedni. Az előadások után élőszereplős pénztörténeti társasjáték szórakoztatja a felnőtteket.

Az egy éve elhunyt dr. Lovas Márton Levente ny. múzeumigazgatóhelyettesre egykori előadásának levetítésével emlékeznek május 25-én.

Mesés borkóstoló várja az érdeklődőket május 26-án, mesemondó fellépésével. Ismerkedhetnek a cukorgyártó kalapáccsal és más „hunczutságokkal” a kíváncsiak a múzeum dísztermében.

Hajós Anna