Az orosz gyógyhelyeken speciális rehabilitációs programokat kínálnak a koronavírus-fertőzésen átesetteknek. A szanatóriumokban dolgozó orvosok minden egyes esetben személyre szabottan állítják össze a kúrát. A legnépszerűbb gyógyhelyekre már újra közlekednek a belföldi charterjáratok, illetve az Orosz Államvasutak is kínál kedvezményes jegyeket, így az odajutás sem okoz gondot.

Szakértők szerint az idei téli szezon legnépszerűbb turisztikai terméke Oroszországban az egészségturizmus. Az ország gazdag természetes gyógytényezőkben; több olyan régió is van (fekete-tengeri üdülőhelyek, Észak-Kaukázus, Szibéria, Urál, Kamcsatka, Altáj), ahol kiváló minőségű ásványvizek, termálvizek, de még a hévízihez vagy egrihez hasonló radonos gyógyvíz is található. A gyógyhelyeken a szanatóriumok speciális rehabilitációs programokat dolgoztak ki a koronavírus-fertőzésen átesettek számára.

Az orosz orvosok és kutatók véleménye szerint a koronavírus-fertőzésen átesettek esetében nagyon fontos a rehabilitáció, különösen akkor, ha a betegség súlyos vagy középsúlyos lefolyású volt. A gyógykúra orvosi vizsgálattal kezdődik, ahol laboratóriumi diagnosztikai és légzésfunkciós vizsgálatokat végeznek, felmérik a vér oxigéntelítettségét, illetve a szív- és érrendszer állapotát. A szanatóriumban elvégzett vizsgálatokon kívül az orvos átnézi a beteg zárójelentéseit is. A rehabilitációs programot a szanatórium orvosa az említett vizsgálatok és dokumentumok alapján, minden esetben személyre szabva állítja össze. A legfontosabb cél az immunerősítés, a légzőszervi rehabilitáció, az energiaszint növelése, a betegség miatt kialakult pszichés problémák kezelése, az esetlegesen rosszabbodott krónikus megbetegedések esetében az állapotjavítás.

A kúra során jellemzően fizioterápiás kezeléseket (eletroterápia, lézerterápia, mágnesterápia), gyógymasszázst, a légzés könnyítésére inhalációt, oxigénterápiát és sóterápiát alkalmaznak. A gyógyvizet fürdő- és ivókúra formájában is alkalmazzák. A koronavírus által okozott tüdőgyulladás után a legtöbb beteg esetében a visszamaradó légszomj miatt csökken a fizikai aktivitás. Ez hosszabb távon elhízáshoz vezethet, amely további krónikus betegségek forrása lehet, így rendkívül fontos ennek a problémának is a kezelése a szanatóriumi rehabilitáció keretében. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a tartózkodás során az aktív mozgásra akár a szabadban, akár gyógytorna formájában.

A rehabilitációs program minimum 14 napos, mivel számos szanatórium kínálatában szerepel, ezért bárki talál az igényének és a pénztárcájának megfelelő lehetőséget.

Szegedi Andrea

Képek forrása: Sanatorium Belokurikha