Október 25-én a Ferihegyen működő Aeropark repülőmúzeum, együttműködésben a Smartwings légitársasággal és a Budapest Airport támogatásával, rendhagyó országjáró sétarepülést indít. A különleges élményprogramra október 19-ig lehet jelentkezni.

A Smartwings B737-800-as utasszállítója Európában elsőként, közel 60 perces sétarepülésre indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A tervezett útvonal érinti többek között a Dunakanyart, a Balatont, a Bakonyt és Budapestet, ez azonban az aznapi időjárástól, a felhőborítottságtól függően változhat. Amennyiben az Alföld fölött lenne szikrázó napsütés, akkor az utasok a Duna-Tisza köze és a Tisztántúl nevezetességeit nézhetik meg, a szokásos. 10 ezer méter helyett jóval alacsonyabb magasságból.

A résztvevőket az Aeroparkból a repülőmúzeum Ikarus autóbuszai viszik a ferihegyi 2-es terminálra. A leszállás után repülőtérlátogatással folytatódik a program, ahol szakszerű idegenvezetés mellett megmutatják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszatitkait. Ezt követően a csoport visszatér az Aeroparkba, ahol a látogatók megismerkedhetnek a magyar repüléstörténet ott kiállított, meghatározó repülőgépeivel.

A programon kizárólag érvényes, kifizetett regisztrációval rendelkező utasok vehetnek részt. Belföldi sétarepülésről lévén szó, az utasokra természetesen nem vonatkozik az érkezés utáni karanténkötelezettség. A programot csak megfelelő létszámú jelentkező esetén tudják elindítani. A minimális korhatár betöltött 6. életév. A regisztráció és a jelentkezési határidő után részletes tájékoztatót küldenek az utasoknak a pontos indulási időkkel, a sétarepüléssel és a várható útvonallal kapcsolatban.

A Távol-keleten a tajvani EVA Air volt az első, amely idén augusztusban beindította „Hello Kitty” elnevezésű sétarepülő programját. A mintegy háromórás út során elrepültek a sziget északi csücske felett, az utasok ezek után megnézhettek néhány japán szigetet, majd az ország dél-keleti partvidékének szépségében gyönyörködhettek.

Az ausztrál Qantas szeptemberben hirdette meg „Flights to nowhere” (repülés sehova) elnevezésű, célállomás nélküli járatait, amelyek az ország nevezetességei felett repültek el. E néhány órás repülős kirándulásokra érdekes módon, pillanatok alatt elfogytak a jegyek. A sikeren felbuzdulva, a Qantas az idén felújítja az Antarktisz-túráit. Ehhez ugyan legalább 13 órát kell repülni, az utasok viszont így saját a szemükkel láthatják a lakatlan fehér kontinenst, ahová nem sokan jutnak el.

Európában egyelőre senki sem kínál ilyen utakat. Magyarországon utoljára 13 évvel ezelőtt került sor hasonló eseményre. 2007 májusában az azóta megszűnt SkyEurope légitársaság, az akkor átvett B737-esével egy a Balatont megkerülő sétarepüléssel vitte meghívott vendégeit Budapestről Szentkirályszabadjára (ahol nagyszabású repülőnapot tartottak), majd vissza a fővárosba.

Földesi László

Fotó: Smartwings és a szerző felvétele