2015-ben a kürtőskalács elnyerte a hungarikum megtisztelő címet. Mindenütt, ahol készül, osztatlan sikert arat. Magam Krakkóban, a Fő téren láttam hosszú sort a magyar kürtőskalácsos árusítóhelyénél. A budapesti állatkertnél a Vitéz Kürtős cukrászda csapata rendhagyó, meglepetés hétvégét, sőt hétvégéket tart egész októberben, hogy bárki megismerhesse, megszerethesse ezt a különleges süteményt egyszerű és változatos formájában egyaránt. A lényeg, ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott: „kézzel fogod és harapod, azután az ujjaidat lenyalod”.

A vírus miatt, ahogy sok más nagyszabású rendezvény, most elmarad a tervezett 8. kürtőskalács fesztivál, helyette a hétvégeken várják az érdeklődőket mind az eredeti, mind a különleges készítményekkel, amelyek nagy része a népszerű alapsüteményre épül. A hétvégeken kinyit a műemlék körhinta, lesz élőzene és utcabál is. András Tünde és Bálint Gáspár a szervezők nevében elmondta, hogy tartanak tematikus hétvégéket, így a Pink hétvége, a rózsaszín süteményekkel a mellrákegyesület támogatását is célul tűzte ki, október 31-én pedig a Halloween jegyében várják a vendégeket. A Nagycirkusz és a cukrászda egymás látogatóit meghatározott esetben kedvezményben részesíti.

A kürtőskalács eredetéről a székelyföldi Bálint Gáspár lapunknak elmondta, a tatárjárás idején a hagyomány szerint a Székelyudvarhely feletti barlangba menekültek egyik asszonya a tésztát a füstöt továbbító kürtre tekerte, megmutatva a kiéhezésükre számító ellenségnek, hogy nekik még bőven van ennivalójuk. Így azok feladták…A kürtőskalács ünnepi sütemény volt, a kelt tésztára cukor és vágott, vagy darált dió került, ropogós külsejével és puha belsejével a lakodalmak elmaradhatatlan kellékeként. A cukrászda kertjében népszerű a „saját magad” készítésű sütemény lehetősége is.

Hajós Anna