Marienbad, Karlsbad, Pöstyén, Herkulesfürdő neve olyan ismerten hangzott a XIX. századi Osztrák-Magyar Monarchia lakosai számára, hogy mind tudták, mely betegségekre alkalmas az adott gyógyhelyek vize, hol kell inni belőlük, hol meg fűrdőkúraként érdemes igénybe venni. A fürdők vendégköre a királyoktól, a cártól, a háremükkel érkező arab uralkodókon át a költőkig, művészekig, a középosztály tagjaikig terjedt. Napjainkban is így van.

Karlsbad, vagyis ma Karlovy Vary, Marienbad, ma Marianske Lázné, Franzbad, ma Frantiskovy Lázné Nyugat-Csehországban van. Vary jelentése „főzővíz”, ez egykori falu volt, amelynek a helyén a fürdőváros kialakult. A fennmaradt iratok szerint már 1551-ben jöttek a gyógyulni vágyók, akiktől „kúrtaksát” szedtek. 1780 óta alkalmazták a balneoterápiát. A monarchia idején egyre nőtt a gyógyulások híre. Például Arany János az epebajára itt keresett gyógyulást, kilenc alkalommal töltött itt kúraidőt, dicsérve még költeményben is az eredményt. Egy angol gyógynövényekre szakosodott orvos itt alkotta meg a karlsbadi keserűt, amelynek receptjét itteni házigazdájának, Becher gyógyszerésznek ajándékozott, így lett abból a máig népszerű Becherovka. Készült ostya is, igaz, Marienbadban, de karlsbadiként került forgalomba. Iparágak alakultak a fürdővendégek kiszolgálására, hiszen a gyógyvíz ivásához pohár kellett üvegből, vagy porcelánból, csipke és szövőgyár a hölgyek igénye szerint. A Moser gyár ezt végezte. Az ivókúra során háromszori adagban 1-1,5 liter vizet itattak meg naponta, miközben a gyönyörű promenádon zeneszó mellett sétáltak a betegek. Karlovy Varyban 83 forrás van, amiből 20 számít nagyhozamúnak, ahol naponta mintegy 6 millió liter gyógyvíz tör fel. Epe, máj és allergia ellen használják napjainkban is. Volt gyógy-, és zenedíj a 3-5-10 hetes kúráknál. Az utóbbit áprilistól októberig számolták fel.

Nemzetközi filmbemutató, hangversenyek, színház, szimfonikus zenekar, golf és nyaranta lóverseny várja napjainkban is az ide érkezőket. Szállodák minden igény kielégítésére; egy ápolt és otthonos gyógyhely maradt Karlovy Vary.

Zimonyi Máté

A Cseh Centrumban kiállítással egybekötött „Fürdőkultúra a boldog békeidőben” címmel Zimonyi Máté tartott előadást és mutatta be a témakörhöz tartozó üveg, porcelán és fémtárgyait, amelyek Veszprémben a Péterpál panzióban láthatók. 1500 üveg és soksok képeslap. Az előadás során megismerkedhettünk az érdekes formájú nyakba akasztható, vagy éppen mellényzsebbe, ridikülbe tehető üveg, porcelán tárgyakkal, a monarchia korabeli képeslapokkal. Köztük ott a promenád, vagy éppen az ajánlott szálloda, de nem maradnak el a vicces karikatúrák sem. Ajánlják az ivókúrát, a levegőt, a fürdési gyógymedencéket és a fekvőkúrát is. Diétás menüket javasoltak. Az előadó beszélt az üvegtechnikákról, amelyek révén a poharakat előállították, a csanakról, amelynek füle és szívórésze volt porcelánból. És a bátrabbak itt és most megkóstolhatták a karlsbadi gyógyvizet.

Hajós Anna