A Pannonia Entertainment elhozza augusztusban a művész-mozikba a Művészetek kertje sorozat új epizódját, az Amerikai impresszionistákat. Ez a harmadik évad sikerfilmje, a Monet-tól Matisse-ig után, ismét a téma a kert. A film a Florence Griswold múzeum rendkívül népszerű kiállítása alapján készült. Ez a múzeum az egykori tulajdonosnő birtokán található, Connecticutban, amelyet az amerikai Barbizonnak” is szokás nevezni. Itt és körülötte jött létre a XX. század elején az Old Lyme művésztelep.

Nyaranta itt alkotott sok festőművész, akit a kert és a táj ihletett. Többek között az egyik központi művészalak, Henry Ward Ranger, aki Európában, francia és hágai impresszionisták hatása alatt tért vissza tanulmányútjáról, és ebben a szellemben alkotott itt is. Az ösztönöző francia művészek között ott volt Renoir és Monet, akinek hosszabb ideig a közelében éltek, és tanulmányozták csodálatos kertjét. Munkájuknak fontos eleme a természet szépségeinek megőrzése, a kötődés a kertműészetek látványához. Viszont érződik az amerikai nemzetről alkotott érzelmük is.

Sok olyan művészt és munkájukat tárja elénk a film, akiről nagyon keveset hallhattunk, festményeik sem kerültek az európai múzeumokhoz. A Párizsban tanult Childe Hassam, Willard Metcalf, William Henry Howe, és a női alkotók, akik így is harcoltak az egyenjogúságért, mint Matilda Browne, a Longacre nővérek, és Ellen Wilson, Wilson amerikai elnök első felesége.

A gyönyörű festmények és gyönyörű kertek lenyűgöző filmfelvételeken nyújtanak élményt, ismertetnek meg bennünket egy harminc évig tartó, ám Európában ismeretlen világgal és művészettel. A filmet augusztustól vetítik a művészmozikban.

Hajós Anna