A Magyar Turán Szövetség augusztus 4-6 között ismét megrendezi az Ősök napját Bugacon, lehetővé téve a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségét. Az eseményről szóló sajtótájékoztatón megjelent Dr. Vitályos Eszter, a KIM miniszterhelyettese, Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke, Bugac alpolgármestere, Varga Zoltán, az Alapítvány műszaki igazgatója. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Gülsen Karanis Eksioglu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete.

A tájékoztatón elhangzott, hogy mintegy 50 program lesz, köztük tudományos és zenei is. Az ünnepségre hatalmas jurtafalu épül, a nagy nomád szállásra a saját jurtával érkezők ingyenesen foglalhatnak helyet. Lesz tradicionális seregszemle, 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével. Bemutatót tartanak a világ legjobb lovasíjászai, jönnek agarászok, solymászok. Felelevenítik a korabeli erőpróbákat, tartanak lovas versenyeket és vetélkedőket, ezeken bárki, regisztráció után részt vehet.

A kétévente megtartott ünnepség emléket állít Atilla hun fejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, és minden magyar hős emléke előtt. Már csütörtökön megkezdődnek az erőpróbák főpróbái.

Bugac egyre könnyebben megközelíthető, a helyszínre most már négy út vezet. A puszta az ázsiai sztyeppe hangulatát idézi. Külön lovastábor épült, árnyékolt, 200 négyzetméteres lelátó, fedett kiállítótér, öt új fúrt kút, húsz étterem, sátortábor és stresszmentes környezet várja az ide érkezőket.

Bíró András Zsolt ismertette, hogy jövőre lesz 100 éves Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolata. Látványos a 110 hagyományőrző egyesület ittléte, valamint az a felvonulás, amely megidézi a magyarok bejövetelét. Bivalyok húzta szekerek, asszonyok, lányok is részt vesznek ezen. Tematikus kiállítás nyílik a világ legnagyobb jurtájában „A vadlovaktól a lovas nemzetig” címmel, rekonstruált lószerszámokkal, fegyverekkel. A szomszéd sátorban pedig az ősök arcrekonstrukcióit lehet megcsodálni. A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai által készítetteket antropológusok, régészek alkották. A korhoz kapcsolódó kézműves vásár, gyermek programok és tudományos ismeretterjesztő előadások mellett a színpadon érdekes koncertekben lehet gyönyörködni. Fellép például a Regélő Fehér Táltosok, valamint a Napfonat együttes.

Három nap, rengeteg érdekes látni-, és megismerni való várja azokat, akik kíváncsiak az őseink korára.

Hajós Anna

Fotó: http://osoknapja.hu/