Bár a címből nem derül ki, a Lewis Carroll Alice Csodaországban című mesekönyvében szereplő piros szemű fehér nyuszi adta a sörfőzde elnevezéséhez az ötletet. A nyuszi besurrant egy jókora üregbe, Alice utána ugrott és zuhant a mélybe. Itt és most a budapesti Soroksári út 110 és a benne kialakított kisüzemi sörfőzde lett az az üreg, amely az alapító tulajdonosokat „beszippantotta”, hogy újabb és újabb, változatos sörtípusok készítésébe fogjanak.

Sajgó Álmos a tájékoztatón elmondta, 280 részvényesük van. 2017-ben alapították a céget. Megbízhatóan magas minőségű terméket állítanak elő; szerepük évről évre növekszik a hazai sörpiacon. Több mint 300 partner értékesíti ezeket, emellett az Európai Unió országaiban is megtalálhatók a söreik. Sikeres a címkéjük látványa azzal a bizonyos fehér nyúllal mind az üvegeken, mind a poharakon, dobozokon. 2018 a beruházás éve volt, hordók érkezése, tartályok telepítése. Már 2019 a díjak éve lett: Dublinben arany, ezüst és bronz medált értek el söreik, a CEBA bronzéremmel jutalmazta a stout sört, majd elnyerték a különleges sör kategória elismerést. Tavaly indult a különleges söreik értékesítése Hollandiában és Horvátországban. És vannak „kísérleti nyulak”, egyszeri főzetek is. Közülük idén 50 kerül a piacra.

Kérdésünkre Sajgó Álmos beszélt arról, hogy hálózati vizet használnak egyik alapanyagnak, ám azt tovább kezelve. Hét alaptermékük van, a legközismertebb típus az ipa, amelyiknek számos altípusát főzik, készítik az utóbbi évek nagy slágereit, a sourokat, a savanyított söröket adalékokkal, vannak gyümölcsös sörök, és hordóérleltek, amelyek különféle párlatok hordóiban maradnak 6-10 hónapon át.

Az egykori gyárudvaron kialakított teraszon a sörkóstolást összekötötték egy termékbemutatóval: Tóth Melinda a Mendula cég magkeverékeit ismertette, amelyeket kifejezetten a különböző sörök mellé alkottak meg. Január óta készítik ezeket a mixeket, olyan különlegességek is szerepelnek az ízvilágukban, mint a desszert sörök mellé javasolt, amelyben a kínai ötfűszerkeverékes íz is szerepel a magban. A cég széles termékkínálatában natúr és ízesített magkrémek, magkeverékek és gyümölcsszeletek szerepelnek. Mindegyik gluténmentes, többségük vegán. Semmilyen adalékanyagot nem használnak fel. Aki sörözni és beszélgetni akar, annak ezek ideális finomságok.

Hajós Anna