Különleges borászbarátság alakult ki egy ideje a szegedi borfesztiválon. Günzer Tamás, akinek Villányban és Szentpéteri Attila, akinek a kunsági borvidéken, Kiskörösön van pincészete, már tavaly ősszel az egyik budapesti szállodában tartott közös sétáló kóstolót, most pedig az óbudai MVM-ben látta vendégül többek között a Magyar Borakadémia és a Magyar Sommelier Szövetség tagjait, valamint újságírókat. Az alkalom lehetővé tette a borászokkal a beszélgetést, az ismerkedést a díjat nyert borokkal, pezsgőkkel és az újdonságokkal.

Szentpéteri Attila elmondta, apja néhány tőke kadarkával kezdte, ő egyetemet végzett, akárcsak a fia, akivel együtt dolgozik. Ma már Kiskörös és környezete adja azt a 65 hektárnyi szőlőt, amelyet feldolgoznak. Homokon és löszös, meszes talajon terem a szőlő, amelyből fiatalos, gyümölcsös ízű, magas minőségű borokat állítanak elő. Szerveznek pincelátogatást, borkóstolót és rendezvényeket. Az általam kóstolt 2020-as Chardonnay Methode tradicionális eljárással készült száraz pezsgő nem véletlenül nyert számtalan díjat, köztük több aranyérmet országos és nemzetközi versenyeken. Idén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az Országos borversenyén a Champion-díjat is elnyerte. Még egy érdekességet kortyolgattam, a 2022-es Néró rosét, amely szintén „arat” a versenyeken. Mint a borász megemlítette, nagyon bevált a telepítése: korán érik, gyümölcsös és kiváló borokat lehet belőle készíteni. Egykor beszélgettem a szőlő nemesítőjével, Csizmazia Darab Józseffel, aki akkor még csak bízott ebben.

Günzer Tamás pincészete 1991 óta készít borokat; 66 hektáron gazdálkodnak. Céljuk a legmodernebb technológiával kiváló borok előállítása. 2015-ben az Év agrárembere választáson az élelmiszer-feldolgozó ipar kategória győztese lett. Több bora aranyérmes, rozéja három egymást követő évben elnyerte Magyarország legjobb újbora címet. Most pezsgőt kínált és természetesen rozét és vörösbor sort.

Az esemény sikeres volt, és különösen érdekessé tette a két teljesen más adottságú borászat együttműködése.

Hajós Anna