Viszontagságos múltú épület áll a Nyugati pályaudvar szomszédságában, a Podmaniczky utcában. Kívülről is látszik, hogy különleges rendeltetése lehetett, hiszen a felső emeletek az egyik oldalon egyértelműen ókori templomformát alkotnak. A palota 1896-ban épült, egyiptomizáló elemekkel díszített. Ez volt az az időszak, amikor a hazai szabadkőművesség a fénykorát élte.

Mystery hotel:az épület kívülről, megtartva eredeti formáját

Az Angliából indult, a kőművesek munkaeszközeit jelképnek látó, ábrázoló, és felhasználó intézmény azonban sok helyen ellenállásra talált. A Tanácsköztársaság nálunk is betiltotta, de 1920-ban ismét ez történt. 1950-ben a Belügyminisztérium útlevélosztálya, a Külföldieket Ellenőrző Országos Központ (KEOK) dolgozott itt, majd a rendszerváltás után eladták az épületet. Hosszú évekig húzódott a felújítása, akkor a Da Vinci-kód című amerikai film nyomán akarták szállodává alakítani, már volt neve, a történet skóciai városát, Rosslynt választották, és bemutattak két mintaszobát. Azután csend lett hosszú ideig, míg ismét új kezekbe került és idén tavasszal végre megnyílt benne egy gyönyörű és különleges szálloda, a Mystery.

Mystery hotel: a lépcsőház is a régmúltat idézi82 szoba, kis wellness részleg edzőteremmel, á la carte étterem és többfunkciós társalgóhelyiség kávézó bárral – ezt nyújtja a szállodánk – ismertette Berényi Viktória igazgató. – A május óta működő, ötcsillagos ház vendégköre jelenleg nagyrészt Ázsiából és Amerikából érkezik. 25 és 45 év közöttiek. Szeretik ezt a színes környezetet, ahol sokat fényképezkednek, ahol mindennek van egy kis története. 100 fős konferenciaterem és két kisebb, 15-20 fős tanácsterem is rendelkezésre áll. Egy év alatt készült el a hotel, az eredeti négy emeletre még három került, különlegességként pedig tetőterasz is, amely hatvan személyes rendezvény befogadására alkalmas. A cél egy luxus szálloda készítése volt, amely épül a ház hagyományaira, történetére, játszik a szabadkőműves jelleggel, miközben a mai trendeknek maximálisan megfelel. A lépcsőház a negyedik emeletig fut, eredeti állapotában, az emeleteken a márvány is az eredeti.

Mystery hotel wellness részleg

Mint megtudtuk, a magántulajdonban lévő szálloda 700, a világ minden táján lévő, ötcsillagos önálló házat összefogó hotellánc tagja, franchise-uk alkalmazásával. Bár külön nem reklámozzák, az anyagaikban utalnak a szálloda egykori szabadkőműves múltjára. A volt nagypáholy helyén kialakított étterem mennyezetén hat hónapig dolgoztak a restaurátorok, hogy visszaállítsák eredeti formáját és színeit, köztük szerepel a jellemző türkizkék és az arany. Egyediek és jellegzetesek a porcelán terítékek is. Az étteremben nagy kávé és teaválaszték mellett könnyen és gyorsan fogyasztható ételeket kínálnak, de tervezik 2-3 fogásos, választható üzleti ebéd kínálását, nemcsak a szállóvendégek részére. Mintegy negyventagú és nagyon fiatal a személyzet. Megoldást keresnek a parkolások lehetővé tételére. Tárgyalnak erről a VI. kerületi önkormányzattal. Az eredeti épület alatt ugyanis nem lehetett mélygarázst létesíteni.

Napjainkban a széles szállodai kínálatból csak az egyediséggel és a szolgáltatások magas színvonalával lehet kitűnni. Ebből a Mystery egyedisége megkérdőjelezhetetlen, a szolgáltatások terén pedig igyekeznek olyan alapot képezni, ami a vendégek számára vonzó, elősegíti a visszatérésüket, és azt, hogy ajánlják másoknak is a házat. Ehhez az elmúlt öt hónap természetesen még kevés.

Varró Zoltán belsőépítész munkáját dicséri a műemlék jellegű ház belső képe, és bár teljesen más, érdekességében, ötleteiben, témaérzékenységében az idelátogató eszébe juttatja a belvárosi Ária hotelt. Az ő tervei alapján alakították ki a Gerbaud Onix éttermét is.

Most már csak az utca túloldalának kellene mihamarabb megváltozni…

Hajós Anna