Az Országos Széchényi Könyvtár tavaly év végén ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Ebből az alkalomból Bölcsészeti Központjuk összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez, az alapító gróf Széchényi Ferenc életéhez és családjához kapcsolódnak. A több mint kilencszáz válogatást könyvek, könyvrészletek, cikkek és tanulmányok, kéziratok, okmányok, metszetek, festmények, fotók, valamint weboldalak alkotják.

Talán az egyik leghíresebb, országunk történelmi fejlődéséhez igen sokat hozzátevő családjáról van szó. Hiszen Széchényi Ferenc nemcsak a könyvtár, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója is volt, felesége, Festetics Julianna ásvány és növénygyűjteménye is ide került eredetileg, majd a Magyar Természettudományi Múzeum kincse lett. Fiuk, Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia megalapítója, a Lánchíd és az alagút megálmodója, a lóverseny hazai meghonosítója. Az ő egyik fia, Széchenyi Ödön hozta létre, szervezte meg a hazai és a török tűzoltóságot. Széchényi Ferenc dédunokája volt Széchényi Zsigmond, a híres vadász és vadászati szakíró.

A Széchényi Ferenc Archívum – digitális és digitalizált dokumentumok gyűjteménye(oszk.hu) honlap elsősorban a könyvtár névadójával foglalkozik, de a legkülönfélébb, a családhoz kapcsolódó dokumentumokat is tartalmaz, valamint számos, eddig kevésbé ismert adatot és képet szintén. Hasznos lehet a korszak és a család iránt érdeklődők és kutatók számára.

Hajós Anna