Emelkedő esetszámokkal küzd Ausztria is. Ezért november 8-tól a 2G szabály érvényes a gasztronómiában, a szállodákban, az éjszakai vendéglátásban, a kulturális, szabadidős és sportlétesítményekben, valamint a felvonókon. Ezekre a helyekre csak oltott, vagy gyógyult személyek léphetnek be. Erre a döntésre a fertőzések számának visszaszorítása érdekében van szükség. Egyúttal a szigorítások elősegítik az ausztriai téli turizmust. Az Österreich Werbung felmérése szerint a téli üdülést tervezők oltottsági aránya 80 százalék körüli, vagy afölötti. Az adatok Ausztriából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból, a Cseh Köztársaságból, Svájcból és Nagy-Britanniából származnak. Ausztria felelős vendéglátó országként minden szükséges intézkedést megtesz a vendégek és a vendéglátók védelmére. Az idegenforgalmi ágazat felkészült ennek megvalósítására, ismertette Lisa Wedding, az Österreich Werbung vezérigazgatója. Az oltási igazolás érvényessége a teljeskörű védettségtől számítva kilenc hónap, ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez. A 12 évnél fiatalabbak mentesülnek a belépési tesztkötelezettség alól, a náluk idősebb kiskorúakra vonatkozó szabályozáson még dolgoznak.

Éjszakánként életre kel a bécsi Műszaki Múzeum homlokzata. Lenyűgöző fény installációk elevenednek meg, kapcsolódva az időszerű kiállításokhoz, így is kedvet csinálva azok látogatásához. A múzeum épületéről elstartoló Ariane-6 hordozórakéta kapcsolódik az Európai Ügynökség űrkutatásáról készült kiállításához, arra hívja fel a figyelmet, bemutatva a rakéta pályára állását, majd a napfelkeltét a világűrben. Az „Energia” című állandó tárlathoz kapcsolódóan napelemek rajzolódnak ki az épület oszlopain, miközben kábeleken akkumulátorokat töltenek fel. A „Mesterséges intelligencia?” időszaki kiállítás alkalmából mikroprocesszorrá alakul az épület homlokzata, bootol, adatokat gyűjt, osztályoz, és végül fényjátékként mutatja az eredményt. A tartalmak egy részét mesterséges intelligencia készítette műalkotások alapján mutatja meg a fényfestés, amelyet Lucas Dikany és Xaver Hopfgartner médiadizájner készített. A bécsi Technisches Museum Ausztria első olyan kiállítóháza, amelynek homlokzatára folyamatosan lehet videoinstallációkat vetíteni.

Megnyílt az osztrák főváros első étterem automatája a Taborstraße 15-ben. 80 négyzetméteren, többfajta automatából háromszáz féle ételt, italt kínálnak 7-10 euro közötti áron. Thai, spanyol, olasz és osztrák ételek, valamint komplett menük találhatók a kínálatban, amelyeket profi szakácsok készítenek, hűtenek, így 3-4 napig fogyaszthatók maradnak, és a vevőknek csak fel kell melegíteni otthon. Amihez csak lehet, helyi és biotermékeket használnak, helyi manufaktúráknak nyújtva bemutatkozási lehetőséget. Mindezt mobil telefonos alkalmazással lehet könnyen áttekinteni, valamint le is foglalni. A Foodie Fridge alapítója, Alexander Billasch elmondta, az ötletet az adta, hogy megunta a hamburgert és a hot dogot, helyette könnyű, egészséges, minőségi ételeket szeretett volna enni a nap bármely szakában.

A Ferry-Dusika-Stadion helyén épül meg 2023 végére az osztrák főváros új sportcsarnoka, a Sport Arena Wien. Az 1977-ben épült régit úgy bontják el, hogy a lehető legtöbb elemét újra lehessen hasznosítani. A munkát tartósan munkanélküliek bevonásával végzik. 3000 fő befogadására lesz alkalmas az új multifunkcionális létesítmény. Számos régi elem új életre kelhet máshol. Így például az 1100 lelátószékért valóságos roham alakult ki: múzeumokba, előszobákba és balkonokra vették, valamint bárhol felállítható „repülő osztályterem” ülőalkalmatosságai lettek. Großenzersdorf 70 kőtömbre csapott le, amelyeket egy park kialakításánál fognak felhasználni, a hangszórók táncdal fesztiválon jutnak szerephez. Ezzel az újra hasznosításra, a klímavédelemre és a társadalmi felelősségvállalásra tesznek lépéseket.

A Bécsi Állami Operaház izgalmas műsort állított össze a mostani évadra. Többek között december 5-én Mozart „Don Giovanni” premierje lesz, majd folytatódik az előző szezonban megkezdett Monteverdi trilógia is: először látható 2022. június 11-én az „Orfeo” Tom Morris interpretációjában. Alban Berg „Wozzeck” című műve március 21-én kerül színpadra. Április 14-én, a Wagner rajongók örömére a „Trisztán és Izolda” látható majd. Újra műsorra kerül Britten „Peter Grimes”, Korngold „A halott város” és Donizetti „Anna Bolena” operája. A járvány miatt az előadásokat csak oltott, tesztelt, illetve olyan személy látogathatja, aki hat hónapnál nem régebben esett át a koronavírus fertőzésen. Az ülőhelyek száma is korlátozott.

Hajós Anna

Fotó: Technisches Museum Wien