A cukrászok világszerte, a hazai csokoládékedvelők pedig Lajos Mary, a ceglédi Békebeli cukrászda üzletvezetője révén ismerik és tisztelik a most 150 éve született Kérszigeti Dékány Mihály munkásságát. A „bonbonkirály” 1870-ben született Cegléden, és 1936-ban halt meg Chicagóban, ahol a Monterose temetőben nyugodott. A születési évforduló alkalmából a cukrászda falán elhelyezett emléktáblát megkoszorúzta Spindelbauer Attila Cegléd és térsége ipartestületének elnöke, valamint Szervánszky László az országos cukrász szövetség elnökségének képviseletében.

Lajos Mary azután elmondta, a távolságtartás megvalósítása most a járvány idején bevált, a fogyasztói szokások megváltoztak, az emberek igyekszenek minél hamarabb az otthonukba jutni, bár a kinti, külső terek még mindig sikeresek, van, ahol fűtőtesteket állítanak ki ezekre, vagy a vendégek kabátban foglalnak helyet. A Dékány Mihállyal kapcsolatos megemlékezésről beszélve, ismertette, hogy 2006-ban egy belga csokoládémester hívta fel a figyelmét rá, és ez azért is fontos volt, hiszen abban az országban a csokoládét nemzeti kincsként tisztelik. Ekkor kezdett kutatni a mester élettörténete után, amelynek során a fellelhető hazai szálakat is megkereste. 2015-ben került sor a cukrászda külső falán egy emléktábla elhelyezésére és felavatására. Nem érdemtelen a cukrászmester emlékét ápolni, hiszen nemzetközi versenyeken 17 aranyérmet nyert, ez pedig ma is túlszárnyalhatatlan. Lajos Mary leszögezte, hogy őrzi nagy szeretettel a magyar cukrászat múltját. Sal Endre Mi magyarok című könyvében egy fejezetet szentelt Dékány Mihálynak; Finta Sándor érc plakettet készített róla.

Lajos Mary és cukrászdája viszont stílusosan kézműves bonbonokkal emlékezik. Készült az éves évfordulókra mandulás Dékány trüffel, az oroszországi sikerére emlékeztet a tavalyi, kókuszos, havas tájat idéző, vodkás Raszputyin bonbon (a cárevics vérzékenységének gyógyítása során a bonbonkirálynak többféle bonbonjával sikerült a kisfiút evésre késztetni). Nagy szerelmére, Küry Klára művésznőre figyelmeztet a sós karamellás ízesítésű édesség, végül az idei a Hazám, hazám, amely a kiváló tarcali borász, Áts Károly 2016-os aszújával, pirított mandulával, kajszival és stilizált aranyszemcsékkel utal a jubileumra. Szerették volna ebben az évben fórumokon ismertetni és népszerűsíteni a bonbonkirály munkásságát és személyét, de bíznak abban, hogy ez jövőre sikerül. Hatalmas csokoládétorta szerez örömöt a közeli, Báthory úti óvodának, amelynek kicsinyeit gyakran látja vendégül a cukrászda, rendszeres kapcsolatot ápolva velük.

Hajós Anna

Fotó: Kőhalmi Dezső