A Magyar Nemzeti Múzeum május 15-16-án ünnepelte volna a 25. Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben. Ám a világjárvány következtében a múzeumok sem egymással, sem a közönséggel nem tudnak személyesen találkozni. Viszont a megemlékezést és az elmúlt negyed évszázad jelentős pillanatait, a közös élményeket szeretnék felidézni.

Mivel idén májusban nem kerülhet sor a több száz múzeum és több ezer ember találkozására, a koncertekre, a színes programokra, ezért a Magyar Nemzeti Múzeum az évforduló alkalmából a virtuális térben teszi lehetővé az együttlétet. A „25 éves a Múzeumok Majálisa” Facebook csoport létrehozásával az ország múzeumait hívták meg, kérve, hogy osszák meg az elmúlt évek során készült fényképeiket, videóikat és a kapcsolódó emlékeket a világhálón.

De nemcsak rájuk számítanak, hanem várják a majálist szerető közönség képes emlékeit is. Hogy mire gondolnak vissza az eseménnyel kapcsolatban szívesen, melyik múzeum programját tartották kiemelkedőnek, és melyik koncert volt emlékezetes. A posztokat összekapcsolják a #muzeumokmajalisa hashtagen keresztül. A közös emlékeket május 18-án, a Múzeumok Világnapján közlik.

Hajós Anna