A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) május 4-én adta ki, s tette bárki által hozzáférhetővé két új kézikönyvét. Az egyik a hazai szálláshelyek és vendéglátóipari egységek, míg a másik attrakciók üzemeltetői és szolgáltatók részére készült.

Az MTÜ mindkét esetben hangsúlyozza, hogy a kézikönyvekben szereplő ajánlások nem minősülnek hatósági előírásnak, és nem mentesítenek a hatályos közegészségügyi és egyéb jogszabályok betartásának kötelezettsége alól. Az MTÜ javaslatai összeállításával és közzétételével az újranyitáshoz kapcsolódóan, a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmat bonyolító szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók és szolgáltatók munkáját szeretné segíteni.

A turizmus fokozatos újraindításával ismét egyre nagyobb számú bel-és külföldi vendég fordul meg nálunk, akik igénybe veszik a kínált szolgáltatásokat, kapcsolatba kerülnek a kiszolgáló személyzettel és a többi vendéggel. Ezért mind a munkatársak, mind pedig a vendégek szempontjából összegyűjtötték azokat a szempontokat, amelyek a legfontosabbak lehetnek, hogy a fertőzés tovább terjedését megakadályozva, mégis megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani, és az adott körülmények között a vendégélmény is a legteljesebb legyen.

A két kiadvány összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a koronavírusról, valamint bemutatja az újra nyitáshoz szükséges, legfontosabb teendőket, amelyekkel a szálláshelyek, éttermek biztonságos és élhető környezetet teremthetnek mind a munkatársak, mind a vendégek számára.

Az MTÜ hangsúlyozza, hogy a javasolt intézkedések segítséget nyújthatnak a turisztikai ágazat szereplőinek, de a hatályos – és a veszélyhelyzetre tekintettel rendszeresen felülvizsgált – közegészségügyi, higiénés és egyéb hatósági rendeleteket, szabályokat természetesen nem írják felül és nem is előzik meg. Az ügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes létesítmények működését az általános előírásokon túl szabályzó speciális előírások betartása kiemelten fontos. Egyúttal javasolják az egyes intézmények belső intézkedési terveinek, szabályzatainak, utasításainak kiegészítését és aktualizálását.

Az MTÜ kézikönyvei csak azokat a minimális alapintézkedéseket tartalmazzák, amelyekkel a jelenlegi, egészségügyi kockázatokkal és korlátozásokkal terhelt időszakban is minden érintett számára biztonságos, a vendégeknek élményt nyújtó turisztikai ügymenetet és szolgáltatásokat biztosíthatnak.

Az MTÜ két kézikönyve az alábbi két internetes linken érhető el:

https://mtu.gov.hu/documents/prod/Covid-19-kezikonyv-szallashelyek.pdf

https://mtu.gov.hu/documents/prod/Covid-19-kezikonyv-attrakciok.pdf

Földesi László

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség