Az Országos Széchényi Könyvtár, a Móra Könyvkiadó, a Nova Hvylja Egyesület kiadásában, a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, és az Alföldi Nyomda kivitelezésében a napokban elkészül egy, magyar népmeséken alapuló ukrán nyelvű gyermekkönyv.

Tavaly indította útjára a magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete a Népek meséi című sorozatát, amelynek első lépéseként Zalka Virág Csenge „Ribizli a világ végén” című népmese válogatásából öt mesét adtak ki ukrán nyelven. A kisiskolás korosztálynak szóló, magyar nyelvű kötet elnyerte az Év mesekönyve díjat, tükrözve a magyar mesehagyomány szépségét és gazdagságát.

Az ukrán háborúból menekülő családok támogatását célul tűzve, az OSZK együttműködést javasolt a Nova Hvylja Egyesületnek és a könyvet gondozó Móra könyvkiadónak, hogy a díjnyertes könyv nyolc meséjét jelentessék most meg, hogy 1500 menekült ukrán családszámára átadhassák azokat. A válogatás az első ukrán nyelvű kiadáshoz képest bővített tartalommal és gazdag képanyaggal jelenik meg.

Hajós Anna

Fotó: Országos Széchényi Könyvtár