Egy hónap múlva, immár 45. alkalommal nyílik meg az Utazás kiállítás. Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje 2023. február 23-26. között várja a szakembereket és az utazókat a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb, 20 ezer négyzetméteres pavilonjában, ahova közel harminc országból érkeznek a kiállítók.

Az Utazás kiállítás és a 30. Budapest Boat Show az elmúlt év márciusában a nyitó, szakmai napon, mintegy 2200 szakember számára nyújtott lehetőséget a találkozásra, kapcsolatépítésre és a piaci trendek és tendenciák megismerésére, míg a hétvégi napokkal együtt a rendezvény összesen 27 ezer látogatót vonzott. A legutóbbi, négy napos kiállítás egyik fő tanulsága, hogy bár a koronavírus-járvány erősen megtépázta a hazai turisztikai ágazatot, mégis erősödni tudott a belföldi turizmus és a hajóvásárlási kedv.

Aki járt már az Utazás kiállításon, az tudja, hogy a rendezvény egy négy napon keresztül zajló, élettel teli, nyüzsgő, színes forgatag, ahol számos ország kultúrája, vallása, látnivalói és ízei találkoznak. Éppen ezért az Utazás kiállítás minden évben kiemel egy hazai térséget és egy külföldi országot, amelyet az érdeklődők jobban megismerhetnek. Idén a belföldi díszvendég a BalatonBike365 – Bringázz egész évben a Balaton környékén! A külföldi díszvendég pedig az egzotikus úti cél, Madagaszkár lesz.

Az idei évben a rendezvény egy kulturális díszvendéget is bemutat, amely nem más, mint a Liget Budapest Projekt, amely Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, aminek köszönhetően a Városliget 2023-ra élhetőbb, a mostaninál jóval zöldebb és korszerűbb, vonzó intézményekkel gazdagabb park lesz.

Az Utazás kiállítást 2023-ban ismét a Budapest Boat Show-val közösen rendezik meg, több mint 75 vitorlás, motoros és elektromos hajóval, így tényleg egy programokkal teli hétvége zajlik majd a Hungexpo területén. Nem marad el az Afrika Expo Budapest sem, amely Kelet-Közép-Európa egyetlen négynapos Afrika-tematikus fóruma. Idén új program lesz a fesztiválsziget, amelyen több hazai fesztivál is bemutatkozik. Akik már biztosan itt lesznek: Balaton Sound, Sziget Fesztivál, Gyereksziget, Gourmet Fesztivál. Az érdeklődők számára diákjegyáron 500 darab Sziget hetijegyet ajánlanak fel, s emellett napijegyet is lehet majd nyerni.

A 2023-as kiállítás legnagyobb újdonsága az E-Bike Test & Show lesz, ahol egy külön erre a célra épített pályán e-bike-okat lehet kipróbálni, valamint olyan magyar biciklis tehetségekkel is találkozni lehet, mint Valter Attila és Vas Blanka. Az E-Bike Test&Show célja, hogy egy szélesebb közönség ismerje meg ezt az egyre népszerűbb eszközt. A rendezvény mindemellett számos további programot biztosít a látogatóknak. Visszatérő esemény lesz szombaton és vasárnap a Blogger Találkozó, ahol ismert hazai utazók mesélnek a színpadon élményeikről, kalandjaikról, tapasztalataikról és adnak hasznos tippeket.

Az idei kiállítás központi témája a turizmus újraindítása, s ezen belül is a biztonság és a fenntarthatóság. A szakembereknek szóló egészségturizmus szakmai fórumon is szó lesz a fenntartható fejlődésről. A konferencia fő célja, hogy átfogó képet adjon a nemzetközi és a hazai trendekről és tendenciákról az egészségturizmusban, és jó gyakorlatokat mutasson be a fenntartható fejlesztésekre. A kiállításon az utazás minden formája megismerhető lesz a hátizsákos túrák élménybeszámolóitól kezdve a lakókocsis, lakóautós utazásokig, amelyek a pavilon jelentős részét elfoglaló, Karaván Szalonon várják az érdeklődőket.

A 2023-as Utazás kiállításról bővebb információ megtalálható a www.utazas.hungexpo.hu weboldalon, ahol szintén elérhető a folyamatosan frissülő programkínálat és a jegyvásárlás is.

Földesi László

Fotó: Hungexpo