Június 14-19. között az évek során harmadik alkalommal került sor a Lengyel Intézet által rendezett történelmi kalandjátékra, amely az 1939-1944 között történt eseményeknek, a lengyel tátrai futárok hősiességének állít emléket. Ők parancsokat, pénzt, mikrofilmeket csempésztek, valamint a német és szovjet megszállók lengyelországi tevékenységéről készült jelentéseket. Segítettek továbbá Magyarországra jutni azoknak a tiszteknek és közkatonáknak, akik a nyugaton szerveződő lengyel hadseregben kívántak harcolni. (Közülük többet és családjukat segítette Antal József édesapja a magyarországi menekülésben.) A futárok legtöbbször hegyivezetők, hegyimentők, kiváló és sokszoros bajnok síversenyzők voltak, akik életük kockáztatásával vállalták ezt a szolgálatot. Sokukat letartóztatták, megkínozták, volt, akit kétszer is.

Most Budapesten, az Andrássy út mellett, a Jókai téren június 18-án folyt le a szabadtéri történelmi kalandjáték, „A tátrai futárok nyomdokain”. Ennek az egyedülálló eseménynek a szervezői: a Radoslaw Alakulat Történelmi Társaság, és a Budapesti Lengyel Intézet. Partnereik a Polonia Nova Egyesület, valamint a Magyar Tüzér Egyesület. Öt állomás idézte fel jelképesen a veszélyekkel teli utat. Huszonnégy résztvevővel indult a játék, köztük családok is jelentkeztek. Volt eligazítás, amelynek során a Földalatti Hadsereg képviselője kiosztotta a hamis útleveleket, hogy a Gestapo katonái és a németeket részben pártoló szlovákok ne tudják őket „azonosítani”, megkapták a térképeket, hogy milyen sorrendben lépjék át a „határt”, addig milyen feladatokat kell megoldaniuk. Ilyen volt például a katonasapka elkészítése. Megtanulhatták a jelszavakat: a Visztula nevének elhangzásakor a Dunával kell válaszolni, majd következik a Tisza viszontválaszként.

 

Természetesen, ha néha segítséggel is, de mindenki megoldotta a feladványokat, elvitte a kódolt jelentéseket.  Érdekes és szép, mint Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója elmondta, egyedülálló volt a jelképes esemény, amely felelevenítette ezt az izgalmas történelmi pillanatot, emlékeztetve a bátorságra és a hazaszeretetre.

Hajós Anna