Hároméves együttműködés zárórendezvényére került sor június utolsó napján Szombathelyen. A rendkívül népszerű, az EU által is támogatott kutatás célja az volt, hogy minél pontosabb képet kapjanak a szakemberek a határtérség közös történelmi múltjáról. A projekt neve ArcheON, az archeológia és az online összekapcsolásából. Így a régi korok tudománya találkozik a legmodernebb technikával, és az utóbbi segítségével az előkerülő történelmi emlékekre turisztikai kínálatot építhetnek mindkét oldalon a határtérségben. Az együttműködés vezető partnere az Oberwart régió turizmus egyesülete, partnerek: a burgenlandi Landesmuseum, a Savaria megyei hatáskörű Városi Múzeum, valamint a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Stratégiai partnerként több osztrák és magyar múzeum, valamint az Eötvös Lóránd tudományegyetem régészettudományi intézete segítette a munkájukat.

Dél-Burgenland és Vas megye területe történelmi és régészeti értékekben az egyik leggazdagabb régió, amely egységes közös térség volt már a kőkor óta. Most megtörtént a hat legjelentősebb ásatási helyszín feltárása és közös tudományos feldolgozása. Közösen montírozták és értékelték az ott folyó munkát. Az új ismeretekre, eredményekre, a bemutatóhelyek kínálatára alapozva kincsestérkép és útikalauz, valamint idegenvezető applikáció készül. Ezekre építve többnapos történeti és régészeti közös élménykínálati csomagot állítanak össze. Ásatási helyszín volt a szombathelyi Mercurius-szentély, Sé településen a neolitikus részek, Dozmat római vízvezetéke, a Schandorfon halomsírok, a burgi hegyen a vár belső része, Weiden bei Rechnitzben rézkori, késő bronzkori, és korai vaskori település nyomai.

Háromnyelvű közös kommunikációs stratégia készült, valamint Facebook oldal az eredmények és a projekt népszerűsítésére. A munkálatokat és az eredményt a Savaria Turizmus már 2019-ben az Utazás Kiállításon, a megyenapon, a Savaria történelmi karneválon, 2021-ben pedig a Savaria napokon ismertette.

Néhány érdekes lelet: Sé településen hétezer éves az ásatáson találta anyag. Neolitikus települést leltek, négyes körárok rendszerrel. Előkerült egy emberszobrocska részlete, amit szertartások során használhattak. A Burg hegyén a neolitikumi település őrtornyára bukkantak középkori leletek mellett. Itt minden feltárási esemény péntekén ásatási nyílt napot tartottak, amelyen ismerkedni lehetett a feltárás részleteivel, és egyes munkafolyamatok – természetesen felügyelet mellett – kipróbálhatók voltak. 2021-ben a vas és bronzkészítés technikáival találkozhattak az érdeklődők és megtekinthették a schandorfi leleteket, a halomsírokat, és számos közönségprogramot szerveztek. A hat helyszínen 4074 tárgyat, vagy töredéket találtak; mindenütt infó pont létesült kerékpáros pihenőkkel és információs táblákkal. Az utóbbiak ismertetik az ott történt régészeti feltárásokat, azt is, milyen kincseket rejt a föld. A rajtuk lévő QR kód segítségével letölthető a kincskereső applikáció.

A Savaria Múzeum 200 gyermek részvételével, nyolc alkalommal tartott múzeumpedagógiai gyakorlatot. A lezajlott ásatások eredményeit vándorkiállítás ismerteti a szombathelyi Képtárban, és Burg régi községházán. A régészeti attrakciókra épülő élménykínálati csomagokról, a túrajavaslatokról, amelyek szállással és vendéglátással egészülnek ki, a szombathelyi Torinform irodán keresztül lehet felvilágosítást kapni.

Hajós Anna