Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a több évtizedes hagyományhoz igazodva idén is húsvétkor, pontosabban április 15-én, Nagyszombaton indult el a balatoni személyhajózás, de az 58 napos nyári főszezon csak július 2-án, szombaton kezdődött el.

A Bahart 17 kikötőből, összesen 12 útvonalon indította el a településeket összekötő, kibővült menetrend szerinti közlekedő hajóit, ami összesen 4030 előre meghirdetett járatot jelent. A nyári főszezonban a kiemelt desztinációk további erősítése céljából közvetlen járatok indulnak Siófokról Tihanyba, a Balatonföldvár–Tihany útvonalat meghosszabbították Balatonfüredig, Balatonföldváron pedig egy fontos átszálló pont alakult ki a középső medencéből érkezők számára. A déli és északi part összeköttetése érdekében, újra bekapcsolódott Tihanyrév kikötője a személyhajózási útvonalak állomásai közé.

A nyaralási szezon kezdetére időzítve, tovább közlekednek a kompok a tavon. Az első Szántódrévből 6.40-kor, az utolsó 23.20-kor indul, míg Tihanyrévből az első reggel 7.00 órakor, az utolsó pedig 23.40-kor hagyja el a kikötőt. Napközben a kompok a forgalom függvényében folyamatosan járnak a két part között, de a Bahart, hasonlóan a sokéves gyakorlathoz, a forgalomtól függően sűríti azokat. Június 1-jétől 200 forinttal nőtt a kompokon szállított gépkocsik és gépjárművek díja, a hajózási főszezontól kezdve pedig átlagosan 5%-kal emelkednek a jegyárak a menetrendi hajókon.

A séta- és nosztalgiahajók 2225 alkalommal indulnak, az esti naplementéket pedig a fedélzeten díjnyertes balatoni pezsgő felszolgálása is különlegessé teszi. Varázshajók és bulihajók kilenc-kilenc kikötőből indulnak, összesen 81, illetve 167 alkalommal, augusztusban még intenzívebb menetrend mellett. A programhajó választékot bővíti a siófoki Plázzsal közösen indított egyedi bulihajó, amely összesen ötször közlekedik.

A megújult menetrendi hajókon balatoni borászok és sörfőzde különlegességeivel bővült a büfék választéka. A hajókon felcsendül a Balatoni Hajózás dala, a Bahart-dal is, amely a New Level Empire zenekarral közösen készült. Az elmúlt évek sikerei nyomán idén is ingyen utazhatnak a települések közötti hajójáratokon a kisgyermekek KAJLA útlevéllel. A 2022-es nyári főszezon egyik fontos újdonsága, hogy idén az utasok már online jegyelővétellel is helyet tudnak biztosítani a személy-, séta- és programhajókra, mivel a www.jegy.bahart.hu oldalon bárki gyorsan és kényelmesen megvásárolhatja a hajójegyét.

Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója szerint a július 2-án megkezdődött nyári főszezonban mintegy 10%-kal több hajót indítanak, mint az elmúlt években, ami a fő útvonalakon napi nyolc-kilenc járatot jelent. A 75%-ban állami tulajdonban, 25%-ban 21 tóparti önkormányzat kezében lévő, mintegy 11 milliárd forint alaptőkéjű társaság a tavalyi évet közel 4 milliárd forintos forgalommal, és kiemelkedő adózás előtti eredménnyel zárta. Idén az árbevétel várhatóan meg fogja haladni a 4 milliárd forintot, hiszen a jelek szerint a három fő ágazatuk, a komp, a menetrendi hajózás, és a vitorláskikötő ágazat is erősebben teljesíthet, mint tavaly.

A Bahart a jelenlegi háborús helyzet ellenére is jó szezonban reménykedik, mert a koronavírus-járvány enyhül, és az emiatt bevezetett korlátozások megszűnésével megnőhet a turisták és helyi lakosok hajózási kedve.

 

Földesi László

 

Fotó: Bahart