Több mint 6000 látogató volt kíváncsi a Magyar Nemzeti Múzeum tárlataira a hagyományosan évente megrendezett, bár a Covid által két éven át nehéz helyzetbe hozott eseményre. Mintegy 50 különleges program várta az érdeklődőket, akik folyamatosan érkeztek a múzeumba. Szinte mindegyik teremben családok, párok, egyedülállók csodálták a kincseket. A múzeumi buszjáratokról még éjfél előtt is szálltak le az eseményeke kíváncsiak. A kapusok fekete huszárruhában fogadták az érkezőket.

A legnagyobb sikert az egyszerre, egy helyen és először bemutatott összes tarsolylemez látványa aratta, itt a honfoglaláskori magyar ötvösművészet remekei, köztük a legújabban fellelt két pátyi, eddig ismeretlen is látható. Ezek a hét hazai múzeum és két magánember által kölcsönzött tarsolylemezek nem csupán díszítőművészeti alkotások, hanem a tehetős korabeli férfiak viseletének részei voltak, kiegészítve a selyemkaftánok, veretes övek és szablyák alkotta összképet. A tarsolyokban pedig kovakövet, tűzcsiholó szerszámokat, vagy éppen sótartót, fésűt tartottak.

Az M1-es autópálya északi oldalán tavaly ősszel, egy ipari park építését megelőző feltárás során találták a honfoglaláskori 77 sírt magába foglaló temetőt. Ennek egyik sírjából került elő az a különleges tarsolylemez, amelynek a központi díszítését a rózsabogár zöld kitinpáncélja tölti ki. Értéke pénzben nem kifejezhető, mint L.Simon László, a MNM főigazgatója beszédében leszögezte. Megköszönte a feltárásban és a helyreállításban közreműködők munkáját és a partnerek segítségét. A fenti tarsolylemezt a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kölcsönözte. Ennek igazgatója, Prosek Zoltán kiemelte a hagyományok és a közösség, valamint a kollektív emlékezet fontosságát, mindebben a leletek fontos szerepét.

Dr. Virágos Gábor, az MNM régészeti főigazgató helyettese elmondta, 154 évvel ezelőtt került elő az első tarsoly a bemutatottak közül. A kiállításon láthatóAk a magyar koronázási ékszerek után a legfontosabb és legértékesebb kincseink. Végül Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg a tárlatot, felhívva a figyelmet arra, hogy ezek a kincsek nemcsak kiállítási tárgyak, hanem a múltunkat is összekötik a jelennel.

A „Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei” című időszaki kiállítás október 30-ig látogatható. A bemutatottakról értékes múzeumi katalógus is készült.

Hajós Anna