A Ráckevei, vagy más néven Soroksári Duna vízminősége évtizedek óta komoly problémát jelentett, annak ellenére, hogy az ipari szennyezés jelentősen mérséklődött. Most azonban végre fellélegezhetnek a folyóág melletti lakók és a kirándulók is.

Ugyanis a meghirdetett pályázat nyertese, az RSD konzorcium, már ez év tavaszán elkezdi, és számításaik szerint júliusban már be is fejezi az átfogó lakossági szennyvíz területenkénti tisztítását. Augusztusban egy legalább egy hónapos próbaüzem után, a nyár végére már be is fejezik az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásában, mind a 14 kis Duna- menti település általános szennyvízének tisztítását.

A folyami vízgazdálkodásunkban eddig egyedülálló eset, hogy egy ilyen komoly projekt uniós forrásból valósulhat meg. A terület egésze egy kiemelt természetvédelmi körzet, melyet részben a főváros viszonylagos közelsége miatt, egyrészt a kirándulók, másrészt pedig a hazai és külföldi sporthorgászok is szívesen látogatnak. A munka szervesen kapcsolódik a ráckevei TDM holland kerékpáros túraszervezéséhez és az EUROVELÓ útvonalba való bekapcsolódáshoz.

A Duna ág sodrása eléggé alacsony, és az úszó nádszigeteken sajátos élővilág talál otthont. A vízszintet a Kvassay és a Tassi zsilipek szabályozása tartja állandóan egy szinten, tóhoz hasonló jelleget adva a folyóvíznek. Az ígéretek szerint tovább épülhet a ráckevei dunai strand, de más településeken is létrehozhatnak hasonló létesítményt. Emellett tisztább lesz az ország egyetlen működőképes vízi malmának a környezete, és kellemesebb lesz a folyó a sporthajósoknak is.

A vízi élővilág zavartalan szaporodása, az Alföld turisztikai lehetőségeinek a vízi élettel történő kombinálása, a régió 14 települése idegenforgalmának is jelentős lökést ad. Nem közömbös az sem, hogy ezzel a víztisztítási munkával, jelentősen javul a nagy Duna vízminősége is.

Veér Jenő

Fotó: Földesi László