A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya meghívta Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét, valamint Vojtek Évát, a Mestercukrász című lap főszerkesztőjét, hogy az adott ágazatok területéről, jelenlegi helyzetéről információt kérjen tőlük. A beszélgetést dr. Elek Lenke, a szakosztály elnöke vezette.

Kovács László elmondta, a tavalyi és tavalyelőtti adatok figyelembevételével is vegyes a vendéglátás helyzete, pedig azok szintén nehéz idők voltak. A statisztika szerint akkor mintegy 50 százalékos forgalmat értek el, amire nincs igazán magyarázat, hiszen az üzletek zárva voltak és elvitelre dolgoztak. Nem volt munkahelyi étkeztetés sem. 3410 kereskedelmi, vendéglátóhely, és ezzel munkahely is megszűnt; nyolchónapos a kiesés. Most pedig korlátozó az energia árrobbanás a bérleményeknél. Az ágazat tartalék nélküli lett; minden megoldás fontos lehet, ami csökkenti a költségeket. Kérdésre válaszolva leszögezte, az áremelkedés érvényesítése sem könnyű. 18-20 ezer mikro vállalkozás helyzete nehéz, ám bízik abban, hogy a helyzet, a csődhullám nem visszafordíthatatlan. A beszállítókkal való kapcsolatra ugyanez vonatkozik. A szállodáknál ebben az időszakban felújító munkák folytak, bíznak a tavaszi újrakezdésben. Ám nehéz munkaerőt találni. Gond van a szakmai képzés centrumaival. Várhatóan leegyszerűsödik például a szakács szakma; a betanított munka irányába halad. Van, ahol vietnámi, Fülöp-szigeteki munkaerőt alkalmaznak. Felértékelődnek a nyitva maradt üzletek. Most 2022. első félévében csak 2,5 százalékkal maradt el az eredmény a 2019-es év azonos időszakához képest. További nehézség, hogy például többezer fős rendezvényekre késve kérnek ajánlatot.

Vojtek Éva a közelmúltban kapta meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum emlékérmét több évtizedes, a cukrászattal és a múzeummal kapcsolatos munkájáért. Különleges cukrászdák, különleges cukrászsütemények címmel háromnapos kiállítást szervezett a Gerbaudban 2003-ban, elnyerte a Magyar Köztársaság ezüst érdemkeresztjét. A tradicionális sütemények mellett az újdonságok megismertetésére és meghonosítására törekszik, arra, hogy a hazai szakemberek, illetve tanulók megtanulják a francia és a német cukrászati gondolatvilágot, gépesítést. Így lehet eredményes a kortárs cukrászat. Gyűjteményéből, a több mint ötszáz tortalapátból, a múzeum rendezett kiállítást. Ő maga határtalan édességek címmel összegyűjtötte a Kárpát-medence süteményeit. Majd a Múzeum egyik kiállításának főszereplőjéről, Spelter Henrikről emlékezett meg, aki 26 évig állt a Magyar Cukrász Ipartestület élén az I. világháború után. Hat nyelven beszélt, járt Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Nevéhez köthető az ipartestület székházának építése, a hazai cukrászat nemzetközi megbecsülésének elismertetése. Cukrász  konferenciákat szervezett szakmai bemutatókkal összekötve, minden évben más városban. A másik nagyhírű szakács és cukrász, Rákóczi János 125 éve született. Munkásságát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeumban egésznapos workshoppal ünneplik szeptember 25-én. Emlékezve az 1958-as brüsszeli világkiállításon elért világsikerére, a Rákóczi túrósra.

Hajós Anna